Dünyadaki sebeplere sarılmak teslimiyete aykırı mı?
- Bazen bazı iş veya olaylarda buna maruz kalıyoruz örnek vermek gerekirse doktorluk için belli sınavların olması veya sadece devlette gerçekleşen iş veya olaylar böyle olaylarda sebeplere sarılmak doğru mu?
Değerli kardeşimiz,
Hayır, dünyadaki sebeplere sarılmak teslimiyete aykırı değildir. Aksine bu sebepleri Allah’ın yarattığının bilincinde olarak sebeplere uymak da ibadettir, fiili bir duadır. Çünkü bunlara uymamızı emreden Allah’tır.
Unutmamak gerekir ki, sebeplerin varlığı Allah’ın Hakim isminin bir tecellisidir.
Birçok ayet ve hadislerde sebeplere yapışmanın önemine işaret edilmiştir.
“İnsan için ancak çalışmasının karşılığı vardır.” (Necm, 53/39) mealindeki ayette sebeplere yapışmanın hayati bir öneme sahip olduğuna işaret edilmiştir.
“... Demek iman tevhidi, tevhid teslimi, teslim tevekkülü, tevekkül saadet-i dareyni iktiza eder. Fakat yanlış anlama. Tevekkül, esbabı bütün bütün reddetmek değildir. Belki esbabı dest-i kudretin perdesi bilip riayet ederek; esbaba teşebbüs ise, bir nevi dua-i fiilî telakki ederek; müsebbebatı yalnız Cenab-ı Hak'tan istemek ve neticeleri ondan bilmek ve ona minnettar olmaktan ibarettir.” (Nursi, Sözler, 23. Söz, Birinci Mebhas, s. 314-315)
Hülasa,
“...Abdin Cenab-ı Hakk'a karşı yaptığı ibadet ve hizmetle, vesait ve esbaba olan tezellülden kurtuluşuna işarettir. Lakin esbabı tamamen ihmal ve terketmek iyi değildir. Çünkü o zaman, Cenab-ı Hakk'ın hikmet ve meşietiyle kâinatta vazedilen nizama karşı bir temerrüd çıkar. Evet, daire-i esbabda iken tevekkül etmek, bir nevi tembellik ve atalettir” (İşarat-ül İ'caz, s. 22)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Muska takarsam, cennete gitme şansım azalır mı?
- Koşulsuz teslimiyet nedir?
- Her şeyi Allah yarattığına göre, doğal afetlere karşı neden tedbir alırız?
- Tevekkül
- Teslimiyet ve tedbir arasındaki ince çizginin ayrımını nasıl yapabiliriz?
- Allah, eşyaya tesir etme gücünü başkasına da verebilir mi?
- Allah’a kuşlar gibi tevekkül etsek nasıl rızıklanırız?
- Rızık nedir; çok çalışma ile elde edilebilir mi?
- Hayırlı kapıların açılması için ne yapmam gerekiyor?
- Tevekkül nasıl olmalıdır? İslam'da tevekkülün sınırları nelerdir?