Dünya bir parmağa değen su kadardır, sözü hadis mi?
Değerli kardeşimiz,
Evet, bu anlamda bir hadis rivayeti şöyledir:
“Ahirete göre dünya, sizden birinizin parmağını denize daldırmasına benzer. O kişi parmağının ne kadarcık bir su ile döndüğüne baksın.” (Müslim, Cennet 55)
Ebedi olan ahiret hayatıyla, geçici olan dünya hayatı kıyaslandığında, bu dünyada geçirdiğimiz hayatın ne kadar kısa ve değersiz olduğunu bu hadis çok veciz bir şekilde ortaya koyar.
Ahiret hayatı uçsuz bucaksız bir deniz, buna karşılık dünya hayatı bu denize bir parmak batırıldığı zaman o parmağa değen su kadardır.
Bu hadisten öğrenmemiz gereken bir başka gerçek de şudur:
Dünyada kazanılan bütün mallar, mülkler, zenginlikler, makamlar ve mevkiler gelip geçicidir. Bunlara sahip olan bir kimsenin, bunlarla öğünmemesi, gururlanıp kibirlenmemesi gerekir.
Bunun aksine, gerçek hayat ahiret hayatıdır. Bu dünya, ahiretin tarlasıdır. İnsan burada ne ekerse, ahirette onu biçer.
Kısaca ifade edecek olursak, sonlu olan bu fâni dünya ile sonu bulunmayan ebedî hayat kıyas edilemeyecek kadar değer farkına sahiptir. Buna göre:
- Ebedî olan ahiret hayatı ile dünya hayatı kıyas kabul etmez şekilde farklıdır.
- Dünyanın her çeşit malı, mülkü, zenginliği, mevki ve makamı geçicidir.
- Dünya hayatı, ahiretin tarlasıdır.
- İnsanın gayesi ve hedefi, ebedî olan ahiret hayatını kazanmak olmalıdır. (Riyazü's Salihin - İmam Nevevi Tercüme ve Şerh)
İlave bilgi için tıklayınız:
- Dünya sevgisi hakkında farklı değerlendirmeler yapılıyor. Bazıları ...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Risalelerde dünya ile ilgili Üstad ne diyor ve dünya sevgisini kalbimizden atmamız için ne öneriyor?
- "Onlar ihtiyar oldukları ve sana hiçbir faideleri kalmadığı ve seni zahmet ve meşakkate attıkları zaman, daha ziyade muhabbet ve merhamet ve şefkat etmektir." Günlük hayatta bunun aksini çokça müşahede ediyoruz; bunu nasıl izah edersiniz?
- "Dünyanın, Cenab-ı Hakk'ın yanında bir sinek kanadı kadar kıymeti olsaydı, kâfirler bir yudum su ondan içemeyeceklerdi." mealindeki hadis-i şerifi nasıl anlayacağız?
- "Nur-u Kur’an ile gördüm ki, birbiri içinde üç küllî dünya var: Birisi, Esma-i İlâhiyeye bakar, onların âyinesidir. İkinci yüzü âhirete bakar, onun mezraasıdır. Üçüncü yüzü, ehl-i dünyaya bakar, ehl-i gafletin mel’abegâhıdır." İzah eder misiniz?
- Hayat Görüşü
- "Birinci yüzü: Esmâ-i İlâhiyeye bakar... İkinci yüzü: Âhirete bakar... Üçüncü yüzü: Fânilere, yani bizlere bakar..." Dünya ve eşyanın üç yüzünü izah eder misiniz?
- Dünyanın birinci yüzü olan “Esma-i hüsnanın aynası” olması ile “marifetullah” arasında ve ikinci yüz olan “ahiretin tarlası” olması ile de “ibadet” arasında nasıl bir alaka var?
- "Dünya muhabbeti bütün hataların başıdır." hadisini açar mısınız?
- İslamiyet'te insanın kendi kendini sevmesinin ölçüsü nedir? Kişi nefsini ayrı tutarak özünü nasıl sevebilir?
- Dünya lezzetlerinin insanı tatmin etmemesinin sırrı nedir?