Duam kabul olmadı diye isyan etmek, geçmiş duaları siler mi?

Duam kabul olmadı diye isyan etmek, geçmiş duaları siler mi?
Tarih: 18.09.2021 - 12:49 | Güncelleme:

Soru Detayı

- 5 aydır istediğim bir şey vardı ve onun için bayadır dua ediyordum. En sonunda dayanamayıp Allah'ım neden duamı kabul etmiyorsun diye baya isyan ettim.
- Bildiğim kadarıyla duam kabul olmuyor dersek geçmişte ettiğimiz tüm dualar siliniyormuş, def oluyormuş.
- Şimdi ben öyle dediğim için geçmişte ettiğim tüm dualar boşa mı gitti?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Din imtihanında ameller, adaletin bir gereği olarak en dakik bir muvazene ile değerlendirilir. Ayette geçtiği gibi, “Zerre miskal iyilik de zerre miskal kötülük de hesapta göz önünde bulundurulur.” (bk. Zilzal, 99/7-8)

Keza Kur'an’da, ahiretteki muhasebe, dünyada yapılan iyi ve kötü amellerin ağırlığına / fazla veya eksikliğine göre cereyan eder. (bk. Karia, 101/6-11)

Bu gibi ayetlerden anlaşılıyor ki, sonradan yapılan kötü işler, daha önce yapılan iyi işlerin silinmesine sebep olmaz. Sonsuz rahmet, hikmet ve kudret sahibi olan Allah’ı -haşa- eleştirmek, duasının kabul olmadığını ileri sürerek isyan etmek çok çirkin bir saygısızlık ve bir günah olmakla beraber, önceki makbul olmuş duaların da reddedilip imha edilmesi, diye bir şey söz konusu değildir.

Bu konuda Risale-i Nur’u okumanızı tavsiye etmekle beraber, oradan misal olarak şu sözleri de okumanıza teslim ederiz:

"İşte ey nefis! Sen bu ücreti almışsın. Ubudiyet gibi lezzetli, nimetli, rahatlı, hafif bir hizmetle mükellefsin. Halbuki, buna da tenbellik ediyorsun. Eğer yarım yamalak yapsan da güya eski ücretleri kâfi gelmiyormuş gibi, çok büyük şeyleri mütehakkimane istiyorsun. Ve hem 'Niçin duam kabul olmadı?' diye nazlanıyorsun. Evet, senin hakkın naz değil, niyazdır. Cenab-ı Hak cenneti ve saadet-i ebediyeyi, mahz-ı fazl ve keremiyle ihsan eder. Sen, daima rahmet ve keremine iltica et. Ona güven ve şu fermanı dinle.” (bk. Sözler, s. 360)

“Dua kendisi de bir nevi ibadettir ve hastalık (veya başka bir musibet) ile aczini anlayıp dergâh-ı İlahiyeye iltica eder. Onun için otuz senedir şifa duasını ettiğim halde, duam zahirî kabul olmadığından, duayı terketmek kalbime gelmedi. Zira hastalık, duanın vaktidir; şifa, duanın neticesi değil. Belki Cenab-ı Hakîm-i Rahîm şifa verse, fazlından verir. Hem dua, istediğimiz tarzda kabul olmazsa makbul olmadı denilmez. Hâlık-ı Hakîm daha iyi biliyor, menfaatimize hayırlı ne ise onu verir. Bazan dünyaya ait dualarımızı, menfaatimiz için âhiretimize çevirir, öyle kabul eder. Her ne ise... Hastalık sırrıyla hulusiyet kazanan, hususan za'f u aczden ve tezellül ve ihtiyaçtan gelen bir dua kabule çok yakındır. Hastalık böyle hâlis bir duanın medarıdır. Hem dindar olan hasta, hem hastaya bakan müminler de bu duadan istifade etmelidirler.” (bk. Lem'alar, s. 215)

İlave bilgi için tıklayınız:

Sadece isteğimiz olsun diye dua etmenin sevabı var mı?

En güzel dua nasıl edilir?

Duanın manası ve hikmeti nedir?

Duadaki ince sır nedir? Her dua kabul olur mu?

Duanın önemi nedir? "Duanız olmasa ne ehemmiyetiniz var ...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 5.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun