Drops shipping, Dropshipping ile stoksuz e-ticaret yapmak caiz midir?

Tarih: 11.01.2018 - 01:15 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Türkçe’deki karşılığı "stoksuz satış" olarak ifade edilebilen dropshipping, stok tutmak yerine, gelen siparişleri tedarikçi firmaya yönlendirerek, ürünleri tedarikçinin deposundan müşteriye ulaşması üzerine kurulu bir iş modeli olarak dikkat çekiyor.
- Vergi kaçakçılığından güvenilmezliğe kadar birçok suçlamaya maruz kalan bu ticaret sistemi, her şeye rağmen büyümesini sürdürüyor.
- Ülkemizde dropshipping satış sisteminin varlığından haberdar olan kişi sayısı az olsa da yurt dışında dropshipping ticaret yöntemini kullanarak tam zamanlı çalışan ofisler ve onlarca insan istihdam eden kişilerin sayısı gittikçe artıyor.
- Sistem, düşük sermaye ve işletme giderleri gibi avantajları nedeniyle ülkemizde online ticarete yeni başlayan girişimci adayları tarafından ilgi görüyor.
- Sistemin en büyük avantajlarından biri depolama, stoklama, faturalandırma gibi birçok derde hiç bulaşmayacak olmanız. Çünkü hizmet aldığınız tedarikçi firmalar bunları zaten sizin yerinize yapacak. Bunların yanı sıra depo ve envanter yönetimi, ürün paketleme, kargo anlaşması gibi size ekstra maliyet getirecek uygulamalar da sizi teğet geçer.
- Tabi ki dropshipping sisteminin en cazip tarafı, yüklü bir bütçe ayırmadan ürün satışı yapabilmeniz. Yani sermayesiz bir şekilde internette ticaret gayet mümkündür. Yapmanız gereken tek şey ise bulduğunuz tedarikçi firmanın sahip olduğu ürünleri e-ticaret siteniz üzerinden satışa sunmak. Ancak burada da yeni bir zorluk çıkacak karşınıza; pazarlama…

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Ülkemizde bu çeşit ticarete devlet izin veriyorsa, bu ticareti vergiden muaf tutuyor veya bir şekilde vergisini alıyorsa, bu bakımdan bir sakınca yoktur.

Kazanç devletten gizli ve vergi kaçırarak yapılıyorsa, kul hakkına girer; çünkü bu ülkede genel hizmetler ve ihtiyaçlar, herkesin gücüne ve mevzuata göre verdiği vergilerle karşılanıyor; vergisini vermeyen ama hizmetlerden istifade eden kul hakkı yemiş olur.

Esasen olmayan bir malın satılması caiz değidlir. Ancak, bağlı bulunduğu üretici firmanın deposunda veya çarşı pazarda o mal bulunuyorsa, istendiği zaman teslim imkânı da mevcut ise, bu durumda stoksuz da malın satışı helal olur, satım akdinin yapıldığı sırada satılan malın, satıcının deposunda bulunmaması akde zarar vermez.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun