Biblo gibi hediyelik eşyalar satmak caiz mi?

Tarih: 15.12.2018 - 08:55 | Güncelleme:

Soru Detayı

1. Biblo gibi hediyelik eşyalar satmak caiz mi? (heykel, resim vs)
2. Çakmak, sigara kutusu (tabaka) vs. gibi ürünler sigara içilmesine sebep olacağı gerekçesi ile satılması caiz mi?
3. Black Friday’de (kara cuma), yılbaşında, anneler, babalar, kadınlar, öğretmen ve bu tarz günlerde gerek Amerika gerek Türkiye pazarında kampanyalar düzenlemek caiz mi?
4. Black Friday kampanyalarından (indirimlerden) faydalanmak istense alışveriş yapılsa caiz mi?
5. Stoksuz e-ticaret yapıyoruz. Açmış olduğumuz websitemiz Amerika pazarına hitap ediyor, yabancı bir web site altyapısı burada parayı doğrudan Türkiye’ye transfer edemiyoruz. Online bir ödeme yöntemi aracılığıyla alıyoruz. Bu ödeme yöntemi Türkiye’ye hizmet sağlamıyor. Bunun için ABD’den bir adres istiyor. Bu adres içinde ABD’de uydurma adreslerin bulunduğu web siteleri var, buradan uydurma adres alsak ve bazı bilgileri de ABD’de yaşıyormuşuz gibi göstersek caiz olur mu? (bazı başka bilgileri de Türkiye seçeneği olmadığı için doğrusunu girmesek, sallasak)

Cevap

Değerli kardeşimiz,

1) Bibloların, tapınma aracı ve amacı olmadığı sürece imalatı, satımı ya da süs aracı olarak kullanılmasında dinen bir sakınca yoktur.

2) Çakmak satmak caizdir. Sigara kutusunun satışını yapmanın ise sigaranın hükmünden hareketle mekruh olduğu ifade edilebilir.

3) Black Friday'da kampanyalar düzenlemek, aşırı ve gereksiz tüketime yol açması gibi sıkıntılara yol açmasından ötürü kerih görülmekle birlikte caizdir.

4) Ameller niyetlere göredir. Dolayısıyla yapılacak alışveriş dinen meşru olduğu, söz konusu propagandaya katkı sağlamadığı ve cuma saatine de denk getirilmediği sürece, yılın herhangi bir gününde alışveriş yapmanın ve indirimlerden faydalanmanın sakıncası yoktur.

5) İslam'da ticareti usulüne uygun, şeffaf bir şekilde yapmak ve gerçek beyanda bulunmak esastır. Dolayısıyla, izni olmaksızın bir başkasına ait malı kendi malı gibi göstererek satmak ya da gerçekte mülkiyetine sahip olunmayan malların satışa konu edilmesi dinen geçerli bir satış işlemi değildir.

Bu itibarla, ticari işlemlerin İslam fıkhına uygun ve ilgili yasal düzenlemelere de aykırı olmayacak usul ve yöntemlerle gerçekleştirilmesi uygun olur.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun