Döllenme yedinci günde mi olur?

Tarih: 03.09.2024 - 20:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Resulullah (sav) ve TIP ilmi hadisleri hk.
- Soru: Hakîm et-Tirmizî, Taberânî üç Mücem'inde, İbn Merdûye ve Beyhakî el- Esmâ' ve's-Sifât'ta -ceyyid bir senedle- Mâlik b. el-Huveyris'ten bildirir: Resûlullah (sallallahü aleyhi ve sellem):
"Yüce Allah bir canı yaratmak istediği zaman erkek ile kadının ilişkiye girmelerini sağlar. Bu ilişkide erkeğin suyu kadının tüm damar ile sinirlerinde dolaşır. Yedinci gün olduğu zaman da Yüce Allah (o cana suret vermek için) kişinin Âdem'e kadar olan soyunun tümünü bir araya getirir" buyurdu ve: "Seni dilediği surette oluşturdu" ayetini okudu.
- Spermler rahme girdikten sonra 12-24 saat arası bir vakit diliminde (yani 1-2 gün) aralığında fallop tüplerinde ilerleyen sperm hücresi yumurtayı döller ve zigot oluşur. Hadisin zahirine bakarsak (7 gün/7. gün) modern TIP ilmiyle çelişiyor.
- Sorum; Resulullah (sav) TIP ilmiyle alakalı söylediği şeylerde (bu konunun dışında da bu tarzda yani TIP ilmiyle ilgili farklı meselelerde de çok hadis var) bir beşer olarak döneminin bilgileriyle konuşup yanılmış olabilir mi?
- Elbette tüm TIP bilgisi ile ilgili hadislerde yanılmıştır demiyorum bir kısmı diyorum. Bu konuda tevil nasıl olur?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İlgili rivayet için bk. Suyuti, ed-Dürrü’l-mensur, İnfitar Suresi 8. ayetin tefsiri.

Kadın hamile kalınca olumlu veya olumsuz hâller tüm bedenini sarar, bu da çocuğa etki eder demektir.

Ayrıca, erkek ve kadın tohumunun annenin ve kadının özü olduğundan, erkek ve kadının her şeyinden süzülmektedir.

Bu tür maddi ve manevi etkilere dikkat çeken bu tür rivayetler, daha yeni anlaşılmaktadır. Bu açıdan tıp bilimiyle ilgili sahih hadisler, gelecekten haber veren bilimsel birer mucizedir, doğru yorumlandığında daha nice bilimsel gerçeklere işaret ettiği görülecektir.

Bu nedenle, burada ifade edilen hadisin manası ile bilimin ortaya koyduğu döllenme ve biyolojik gelişme arasında bir tezat yoktur. Hadiste, “Döllenme yedinci günde olur” denmiyor. Yedinci günde döllenen yumurtada, yani zigotta 7. günde genetik yapının şekillendiğini ve belirli bir yapı kazandığını nazara veriyor.

İşin daha enteresan ve hayret etmemiz gereken yönü; “kişinin Âdem'e kadar olan soyunun tümünü bir araya getirir” ifadesidir. İşte bu tam da genetik yapının temelini teşkil eden kromozomlar ve onların yapısındaki DNA’ya işarettir.

Bir kimsenin mesela sizin genetik yapınızda, sizin soyunuzdan kıyamete kadar gelecek insanların genetik yapısı mevcut olduğu gibi, geriye doğru gittiğiniz zaman sizin genetik karakterleriniz, Hz. Âdem’e kadar uzanan ecdadınızın genetik yapısının da bir hülasasıdır. İşte burada da ifade edilen zigottaki bu genetik yapıdır. Resulullah’ın (asm) bu ifade karşısında ancak Allahu ekber denir ve secdeye gidilir.

“Resulullah (sav) TIP ilmiyle alakalı söylediği şeylerde (bu konunun dışında da bu tarzda yani TIP ilmiyle ilgili farklı meselelerde de çok hadis var)”

Diğer taraftan, “Elbette tüm TIP bilgisi ile ilgili hadislerde yanılmıştır demiyorum bir kısmı diyorum.” şeklindeki ifadelerle kastedilen; Resulullah’ın (asm) -haşa- bazı konularda yanıldığı, ayet ve hadislerin bilimle çeliştiği gibi bir anlam varsa, buna kesinlikle katılmıyoruz.

Gerek hadislerde ve gerekse ayetlerde zahiri mana ile hakiki manayı ayıramayanlar, bilimin ifadesini mutlak manada anlayarak hemen hadis ve ayetin manasına ilişerek tenkide kalkıyorlar.

Böyle bir yaklaşım o müminin kalbini ve ruhu rencide eder. Giderek İslami bağı ve İslamiyet’e olan muhabbeti zayıflamaya başlar. Böyle bir gidiş çok tehlikelidir. Bu konuda yarım yamalak bilgisine güvenerek ayet ve hadisin manasına ilişmek, haddini bilmemektir, her an insanın ayağını kaydırabilir.

Hâlbuki bir yanlışlık veya terslik görülüyorsa, bunun ehline sorulması gerekir.

Günümüzde kasıtlı olarak telkin edilen, herkesin ayet ve hadisleri kendisinin yorumlayabileceği şeklinde propagandaların yapıldığı gözden uzak tutulmamalı, o sahanın ehli olan ehl-i sünnet âlimlerine müracaat edilmelidir.

Bu fen sahası için de ilahiyat sahası için de böyledir. Çünkü gerek ayet ve gerekse hadislerde bazı ifadeler mütaşabihtir. Yani teşbih, benzetme vardır. Mesela, “Baba evin direğidir.”. Bu bir teşbihtir. Bu ifade hakikat kabul edilirse, o zaman babanızı evin ortasında direk olarak yorumlarsınız. İşin erbabı olmayanlar teşbihleri hakikat kabul ederek hurafelere yol açarlar.

Bazı ayetlerin nüzul sebebi bilinmeden mana verilmesi de mananın yanlış anlaşılmasına sebep olur.

Midemiz veya başımız ağrıdığı zaman inşaat mühendisine değil, tıp hekimine gittiğimiz gibi, İslami konularda da uzmanına gidilmesi gerekir. Yoksa İslamiyet’in bildirdiklerine şüpheli bir imanla yaklaşımın sıratı geçirmesi zordur.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun