Dişin ve boynuzun bedene saplanma hikmeti nedir?
- Erkek babirusaların (Bir domuz çeşidi) dişleri, bazı keçilerin boynuzları kendi vücutlarına saplanacak kadar kıvrılıp büyüyebiliyormuş, bunların arkasındaki hikmeti gerçekten merak ediyorum.
Değerli kardeşimiz,
Öncelikle ifade edelim ki, Allah’ın bir ismi Hakim bir ismi de Rahim'dir. Her şeyde hikmeti ve rahmeti vardır.
Hayvanların çektikleri sıkıntılar asla boşa gitmez, ebedi hayatta ebedi olarak bunların mükâfatlarını görecek, böylece sonsuz rahmete mazhar olurlar.
Bunun hikmetine gelince:
Bilimler hep böyle bir merak sonucu çalışmalarla ilerler. Biz varlıkların yapısını, özelliklerini bilimsel araştırmalarla ortaya koymaya çalışırız. Herkesin aklına gelen ve her merak edilen bilimsel olarak araştırılmış değildir. Onun hikmetini araştırmayı da siz yapıyorsunuz, tebrik ederiz.
Risale-i Nur’da konu ile ilgili şöyle bir bahis geçiyor:
"Arkadaş! Masum bir insana veya hayvanlara gelen felâketlerde, musibetlerde, beşer fehminin anlayamadığı bazı esbab ve hikmetler vardır. Yalnız, meşiet-i İlâhiyenin düsturlarını havi şeriat-ı fıtriye ahkâmı, aklın vücuduna tâbi değildir ki, aklı olmayan bir şeye tatbik edilmesin. O şeriatın hikmetleri kalb, his, istidada bakar. Bunlardan husule gelen fiillere, o şeriatın hükümleri tatbikle tecziye edilir. Meselâ, bir çocuk, eline aldığı bir kuş veya bir sineği öldürse, şeriat-ı fıtriyenin ahkâmından olan hiss-i şefkate muhalefet etmiş olur. İşte bu muhalefetten dolayı düşüp başı kırılırsa müstahak olur. Çünkü bu musibet o muhalefete cezadır. Veya dişi bir kaplan, öz evlâtlarına olan şiddet-i şefkat ve himâyeyi nazara almayarak, zavallı ceylânın yavrucuğunu parçalayarak yavrularına rızık yapar. Sonra, bir avcı tarafından öldürülür. İşte, hiss-i şefkat ve himâyeye muhalefet ettiğinden, ceylâna yaptığı aynı musibete maruz kalır.
Buna göre, kaplan gibi hayvanların helal rızıkları, ölü hayvanlardır. Sağ hayvanları öldürüp rızık yapmak, şeriat-ı fıtriyece haramdır.” (bk. Mesnevi-i Nuriye, Katre)
Burada geçen, “şeriat-ı fıtriye” tabiri, yaratılış kanunu demektir. Yani insanda evladına karşı sevmek, muhabbet etmek bir yaratılış kanunudur. Aynı kanunun hayvanlarda da bulunduğuna dikkat çekiliyor. Bir hayvanın, başka bir hayvanın yavrusuna zarar verirken kendi yavrusuna karşı şefkat hissini dikkate alması ve o yavruya zarar vermemesi gerektiği dile getiriliyor.
Buradan hareketle belki bir değerlendirme yapılabilir. O hayvanlar yapmamaları gereken bazı yanlış davranışların cezası olarak böyle bir boynuz yaralamasına maruz kalmış olabilirler.
Bizim buradan çıkaracağımız ders, Allah’ın hayvanın bile yanlış davranışını cezasız bırakmadığını dikkate alarak, insanların, hayvanların ve bitkilerin hukukuna riayet etmemiz, onlara zarar vermememizdir.
Bu bir bakıma halk arasında sıkça işittiğimiz bir hadisin manasıdır. Peygamber Efendimiz (asm), bir defasında şöyle buyurmuştu:
“Kıyamet gününde tüm haklar sahiplerine verilecektir. Hatta boynuzsuz koyun boynuzlu koyundan hakkını alacaktır.” (Tirmizî, Sıfatü'l-kıyâme, 2)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Erkek aslanların, yeni ele geçirdikleri ailenin küçük aslanlarını boğarak öldürmesi, acımasızlık olarak vurgulanıyor. Bu olaylara nasıl bakmak gerekir?
- Kurbanlık hayvanın boznuzunun kırılmasının ölçüsü nedir? Bir boynuz kökünden mi kırılmalı? Bir tane boynuzun kökünden olmayıp yarısından fazlasının kırılması ile kurban olur mu?
- Kartalların leşle beslendiği, aslanların yalnız gezdiği doğru mu?
- Hayvanlar da şefkat tokadı yer mi?
- Cansız varlıkların ve hayvanların ahiret hayatları var mıdır?
- Çocuk hayvana zarar verdiyse, hayvan bu hakkını kimden ve nasıl alacak?
- Haramlar çirkin olduğundan mı haramdır?
- Vahşi hayvanların rızıkları ölmüş hayvanlar mı?
- Hayvanların rızklarını elde etmeleri ve aralarındaki şiddetin hikmeti hakkında bilgi verir misiniz?
- Bazı hayvanlar bazı hayvanlara eziyet ediyor; bu hayvanların hesabı nasıl olacak?