Cinsiyet nasıl tanımlanır?
- Brezilya mağara böcekleri bize cinsiyetler hakkında neler öğretebilir?
1. Dişi Brezilya mağara böceklerinde penis, erkek olanlarında ise vajina bulunur. Peki neden? Brezilya mağara böcekleri nasıl çiftleşirler? Nasıl ürerler?
2. Kuran'daki Yâsîn 36, Zuhruf 12 ve Hucurat 13 ayetleri ile çelişir mi?
3. Dişilik ve erkeklik, üretilen gamet tipine göre belirlenir. Peki “Cinsiyet” kavramını neye göre tanımlamalıyız? Bilimsel olarak “Cinsiyet” nasıl tanımlanır?
Değerli kardeşimiz,
1. Canlı olsun cansız olsun varlıklar, eğitimde kolaylık sağlamak için gruplandırılır ve buna göre bazı tarifler yapılır. Yapılan genel tarife uymayan durumlar da bulunabilir. Bunun için bir düstur söylenir: “İstisnalar kaideyi bozmaz.” denir. Yani, o tarifin dışında çıkan bazı sapmalar olabilir manasında.
Fakat Brezilya mağara böceklerindeki cinsiyet meselesi sanki bir istisna da değildir. Orada mesele anlatım farklılığından kaynaklanıyor.
Bilindiği gibi canlılarda EŞEYLİ üreme, spermle yumurtanın döllenmesi şeklinde gerçekleşir. Bu üreme canlı çeşidine göre değişik şekillerde olabilir:
- Spermle yumurtanın döllenmesi, dişinin bedeninde olabilir.
Memelilerde olduğu gibi. İnsanda da böyledir.
- Dişinin bedeninin dışında olabilir.
Balık ve kurbağalarda olduğu gibi. Balık ve kurbağalarda yumurtalar su içine bırakılır. Erkek de o yumurtalar üzerine spermleri bırakır. Böylece döllenme canlının bedeninin dışında cereyan eder.
- Erkeğin bedeninde döllenme.
Brezilya mağara böceklerinde olduğu gibi. Bunlarda döllenme erkeğin bedeninde olmaktadır. Bu böceklerde yumurtalar bir hortumla erkeğe aktarılıyor.
Kanaatimizce bu hortumu penis olarak adlandırmak hatalı. Problem buradan kaynaklanıyor. Yani yumurta kanalına penis denmemeli. Çünkü penisle sperm aktarılır, yumurta ise yumurta kanalı ile nakledilir. Yumurtanın aktarıldığı bu hortuma burada olduğu gibi, farklı görevler de yüklenmiş olabilir.
2. Üremelerin farklı şekillerde olması, ayetlerle tezat teşkil etmez. Farklılık veya zıtlık, bizim kabul veya izahımızdan kaynaklanır.
Yasin suresi 36. ayet:
“Her türlü kusurdan, eksiklikten, eşi ortağı olmaktan uzaktır o Allah ki, yerin bitirdiği her şeyi, bizzat kendilerini ve henüz mahiyetini bilmedikleri nice şeyleri çiftler hâlinde yaratmıştır.”
Zuhruf suresi 12. ayet:
"O, bütün çiftleri yaratan…"
Hucurat suresi 13. ayet:
"Ey insanlar! Biz sizi bir erkek ve bir kadından yarattık..."
Allah insanların keyfine göre değil, kendi istediği tarzda istediğini yaratır.
Kasas suresi 68. ayet:
"Rabbin, dilediğini yaratır ve tercih eder..."
Fen bilimleri ile Kuran ayetlerinde çelişki görüldüğü zaman hemen doğrudan ayetlerin doğruluğu hakkında şüpheye kapılmak imanın zayıflığındandır. Böyle bir iman insanı sırat köprüsünden zor geçirir. Hata varsa evvel emirde bu hatanın fenni bir meselenin izahından veya yanlış aktarılmasından kaynaklandığı akla gelmelidir.
Kuran 1.450 senedir hem inanlara ve hem de inkâr edenlere meydan okuyor. Tek bir hükmünün ve ifadesinin hatası ortaya konamamıştır. Ne bir suresinin ve ne de bir kelamının benzeri ve taklidi yapılamamıştır.
Nasıl ki, kudret sıfatının eseri olan kâinattaki varlıkların taklidi yapılamıyorsa -ki mesela bir yaprağın, bir böceğin ve bir çiçeğin aynısını yapmak mümkün değildir. Çünkü onlarda hayat vardır- aynı şekilde Allah’ın kelam sıfatının eseri olan Kuran’ın da taklidini yapmak mümkün olmamıştır, olmayacaktır.
Birisinin kasti veya bilmeyerek Kuran aleyhindeki bir ifadesi bir mümini tereddüde sevk ediyorsa, o imanın kontrol edilmesi gerekir. Öyle bir iman taklidi bir imandır. Mum alevi gibi, hafif bir esintide sönüverir. Sahibini karanlıklar içerisinde bırakır ve onu cennete ulaştıramaz.
Hâlbuki bir müminin imanı Güneş gibi olmalıdır.
3. Dişilik ve erkeklik, üretilen gamet tipine göre belirlenir. Peki, “Cinsiyet” kavramını neye göre tanımlamalıyız? Bilimsel olarak “Cinsiyet” nasıl tanımlanır?
Canlılar cinsiyet bakımından farklı şekillerde yaratılmışlardır. Bir kısmı erkek, bir kısmı dişi, bir kısmı da hem dişi ve hem de erkek karakterine sahiptir. Bu iki karakterli olanlara hermafrodit denir. Bunların örnekleri hem bitkiler aleminde, hem hayvanlar aleminde ve hem de insanlarda vardır.
Mesela, armut, şeftali kiraz gibi ağaçların çiçeklerinde hem erkek ve hem de dişi organ bir aradadır. Bunlara hermafrodit denir.
İnsanlardan da cinsiyet değiştirenlere zaman zaman şahit oluyoruz. Bu tip kimselerde hem erkek ve hem de dişi organ bulunuyor. Ancak, salgılanan hormona göre o şahsın cinsiyeti gelişiyor. Vücutta erkeklik hormonu hâkim ise, o şahısta erkeklik duyguları, dişilik hormonu hâkim ise, kadınlık hisleri öne geçiyor. Vücut da ona göre şekilleniyor. Kadında kalçalar, erkekte omuzlar genişliyor. Kadında memeler süt verecek şekilde gelişiyor. Ayrıca dişilerde yavruya bakım şefkati veriliyor.
Yavru bakımı nadir de olsa, bazı canlılarda erkekler tarafından sağlanıyor.
Bu ve benzer karışıklığı gidermek için bu tip konularda genel tariften ziyade canlı tipine göre tarif yapılır. Mesela, insanda cinsiyet ve dişilik karakterleri şöyledir, balıklarda böyledir, penguenlerde böyledir gibi...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Çipura balığı (Sparus aurata) 2 yaşından sonra cinsiyet değiştiriyormuş. Bunun hikmeti ne olabilir? Bu evrimi savunanlara dayanak teşkil etmez mi?
- Hermofroditler hakkında ne düşünüyorsunuz? Mesela bir solucan var, o hem erkek ve dişi özellikleri taşıyor.
- Çipura balığı (Sparus aurata) iki yaşından sonra cinsiyet değiştiriyormuş. Bunun hikmeti ne olabilir?
- Zevc kelimesinin geçtiği ayetlere iftira eden inkarcılara nasıl cevap verilir?
- Eş cinsel (homoseksüel) olan bir insan evlenebilir mi?
- Akıllı tasarımı savunuyorsunuz. Tıpta amgious genitalia & hermafrodit (Çift cinsel organlı doğma) diye bir olay var. 20 bin doğumda 1 görülüyor. Bunu siz yaratılışçılar nasıl açıklarsınız? Çok merak ediyorum.
- Neden Allah'ın isimleri genelde erkeklere konuyor?
- Bu dünyada cinsiyeti belli olmayan insanlar (hünsalar) cennette erkek olarak mı kadın olarak mı yaratılacak?
- Hünsa, çift cinsiyetlilerin durumu ve İslâmiyet'in bu kişilerle ilgili hükümleri nelerdir?
- PGT yöntemi ile önceden cinsiyet belirleme, Şura 49. ayete ters değil mi?