Cezadan korktuğu için mahkemeye gitmeyen sorumlu olur mu?

Tarih: 06.11.2013 - 00:39 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Suçlu olduğunu bilen kimse, şeriat muhakemesinin muhakeme olmaya çağrıldığında, cezadan korktuğundan dolayı bunu reddetse, gitmese hükmü nedir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Kişi, şeriatın hükmünü inkâr etmediği sürece kâfir olmaz. Cezadan korktuğu için şeriat mahkemesine gitmekten kaçan kimsenin durumu da böyledir. İslam’da esas olan -insan haklarıyla ilgili olmayan- suçun gizli kalmasıdır.

Ancak, katil ve hırsızlık gibi kul hakkıyla ilgili suçların affedilmesi, prensip olarak maktulün varisleri ve mal sahipleri gibi ilgililerin affına bağlı olduğu için, bunu o kanaldan çözmek gerekir. Şayet böyle bir suç mahkemelik olmuşsa, mahkemeyi bir fırsat bilerek bu suçtan bir şekilde kurtulma yollarını bulmaya, buradaki cezayla da bir nebze uhrevi cezayı hafifletmeye gayret etmek bozulmamış vicdanların yapacağı iştir.

Bununla beraber, suçun şekli ne olursa olsun, bir kimsenin sadece cezadan korktuğu için şeriat mahkemesinden kaçması küfrü gerektirmez. Bu kaçış bir açıdan günah da olsa küfür değildir. Bir şeyi kabul etmemek ve onu reddetmek ayrıdır, inkâr etmek ayrı şeydir.

Şunu da hatırlatmak gerekir ki, alimlerin çoğunluğuna göre, dünyada -Allah adına- verilen cezalar, ahiretteki günahlara kefaret olur. Özellikle kişilerin cezalarını isteyerek çekmeleri, makbul bir tövbe hükmündedir.

Nitekim Müslim’in Sahihinde rivayet ettiğine göre, zina suçunu itiraf edip kendisinin temizlenmesini isteyen Hz. Maiz recm edildikten sonra, Hz. Peygamber (asm) arkadaşlarına “Maiz’in bağışlanması için dua edin.” buyurdu. Onlar da “Allah Maiz’i bağışlasın.” diye dua ettiler. Sonra Hz. Peygamber (asm) buyurdu:

“Yeminle söylüyorum ki, O öyle bir tövbe etti ki, onun tövbesi bir ümmet / büyük bir topluluk arasında taksim edilseydi hepsine yetiyor olacaktı.”(bk. Müslim, Hudud, 22).

Buna göre, günahının şer’i hükmünü çekenler, ahiretteki cezadan kurtulur. Bu dünyada kim bir günah işler ve Allah'ın verdiği cezayı gönül rızasıyla çekerse, elbetteki Allah Teala o kuluna ahirette tekrar azap etmeyecektir.

Büyük günahlardan birini işleyip de onun cezasını dünyadayken çekmeyenlerin durumu ise Allah’a kalmıştır. Allah o kulun tövbesine, pişmanlığına ve hayat tarzına göre isterse affeder, isterse de cezalandırır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun