Cemaatle namaz kılma esnasında, kıraat halinde iken, öndeki safı doldurmak için namazda yürümek namazı bozar mı?
Değerli kardeşimiz,
Namazda yürümek -bunu gerektiren bir sebep yoksa- mekruhtur. Bunun gibi art arda adım atıp yürümek de namazı bozar. Çünkü bu tarz harekette «amel-i kesîr» vardır. O halde kıbleye doğru, art arda adımları atmaksızın yürümek namazı bozmaz. Ancak bulunduğu camiden böyle dışarı çıkarsa veya açık havada ise safların dışına taşarsa namazı bozulur.
Namazda kıbleye arkasını döndürdüğü takdirde namaz bozulur. O halde yürümek sadece kıble tarafına olduğunda ve art arda adım atılmadığı takdirde namazı bozmaz.
Namazda bir saf miktarı yürümek namazı bozmaz. Ama bir defada iki saf miktarı yürümek namazı bozar. Önce bir saf miktarı yürüdükten sonra durur, sonra ikinci bir saf miktarı yürürse yine de namazı bozulmaz. Buna göre öndeki safı doldurmak için peş peşe adımları atmamak şartı ile yürümek namazı bozmaz. (Celal Yıldırım, Kaynaklarıyla İslam Fıkhı, Uysal Kitabevi: 1/350-351.)
Ayrıca, aynı safta meydana gelen boşluğu kapatmak için, kıbleden yönünü döndürmeden, ayağını sürüyerek boşluğu doldurmak da namazı bozmaz.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Namazda ameli kesir nedir? Namaz kılarken cisimlerin yerlerini değiştirmek namazı bozar diye biliyorum. Peki istemeden yapılırsa da namaz bozulur mu?..
- Namazda iken tükürükle ıslanmış dudağı emmek namazı bozar mı?
- İmama namazın neresinde yetişen o rekatı kılmış olur?
- Abdesti Bozan Şeyler Nelerdir?
- Bir kadın namaz kıldıktan sonra saçının bir kaç telinin veya bir kısmının gözüktüğünü fark ederse o namazı tekrar kılması gerekir mi?
- Ağızda kalan yemek artığını yutmak namazı bozar mı?
- Namaz kılarken seccadenin baş veya ayak kısımlarını düzeltmek namazı bozar mı?
- Hanefi mezhebine göre abdesti bozan şeyler nelerdir?
- Cemaatle namaz kılmanın önemi nedir? İlk safta yer almanın, safları sık ve düzgün tutmanın sevabıyla ilgili hadisler var mıdır?
- Cemaatle namaza duranlar kıble yönünde hata etmişlerse, sonradan gelen kişi kıblenin yanlış olduğunu bildiği halde onlara uyabilir mi?