Bir kadının denize girmesi caiz mi; bunun günahından kocası sorumlu mudur? Kocanın, hanımının denize girmesine engel olmaya hakkı var mı?
Değerli kardeşimiz,
Kadınların, avret (el, yüz ve ayaklar dışındaki) yerleri açık ve erkekler arasında elbiseyle de olsa yüzmeleri caiz değilidir. Ama kadınların özel olarak kadınlara tahsis edilmiş emin bir yerde avret yerlerinin açılmamasına dikkat ederek yüzmeleri caizdir.
Kadının kadına karşı avret sayılan yerleri, erkeğin erkeğe olan avreti gibidir. Bundan dolayı Müslüman kadınlar birbirlerini göbeği ile diz kapakları arasındaki mahalden başka yerlerine bakabilirler. Fakat bir gayri müslim kadın, Müslüman bir kadının yalnız yüz ve ellerine bakabilir; vücudunun başka yerlerine bakması caiz değildir.
Kadın kocasından izinsiz ve onun rızası olmadan denize yüzmeye gidemez. Kocasının rızası veya izni olmadan gittiği takdirde kadın mesul olur, erkeğin mesuliyeti yoktur.
Ayrıca erkek, eşinin harama girmesine engel olmaya hakkı vardır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Bayanların denize girmesi caiz midir?
- Kadınlar, tesettüre uygun kıyafetle (haşemayla) denize girebilirler mi?
- Gayri müslim kadınların yanında abdest alırken, tesettür yönünden sıkıntı oluyorsa teyemmüm alabilir miyiz?..
- Müslüman olmayan kadınlar, Müslüman bir kadın için erkek hükmünde midir? Müslüman bir kadının Müslüman olmayan bir kadına karşı mahremiyeti ve avret durumu nedir?
- Müslüman bir hanımın gayri müslim kayınvalidesi ve kayınpederi yanında tesettürü nasıl olmalıdır; başını açabilir mi?
- Kadınların kendi aralarında avreti nasıldır?
- Müslüman kadının gayri müslim kadına karşı avreti nasıldır?
- Kadınların çorapsız dışarı çıkması caiz midir?
- "Ahir zamanda peştemalle bile olsa hamama girmek haramdır." hadisine göre, hamam ve havuz gibi yerlere girmek haram mıdır?
- Küçük kız çocuklarının mayo ile yüzmeleri caiz mi? Almanya'da ilkögretim okullarında sekiz-dokuz yaşlarında sınıfça (kız-erkek karışı) yüzme kursları veriliyor...