Bakara, kim için bakaradır, kim için takvadır?
- Bakara suresinin diğer adı Takva suresidir. Kimin için Bakara, kimin için Takva suresidir; bu cümleyi ayrıntılı bir şekilde açıklayabilir misiniz?
Değerli kardeşimiz,
- Bakara suresinin bir isminin takva olduğuna dair sağlam bir bilgiye rastlayamadık.
- Tefsir ve tefsir usulü kaynaklarında böyle bir ismin olmamasına rağmen, özellikle Arapça internette böyle bir ismin bazı çevrelerce seslendirildiği ifade edilmiştir. Bunu söyleyenler de asıl mutemet kaynaklarda böyle bir ismin bulunmadığını özellikle vurgulamıştır.
- Bazılarına göre, İmam Gazali "İhya" isimli eserinde Bakara suresinin bu isminden söz etmiştir. Fakat bütün aramalarımıza rağmen İhya’da böyle bir bilgiye rastlayamadık.
- Bazılarına göre, İmam Gazali Hucurat suresine bu ismi vermiştir.
- Doğrusu şudur ki, surelerin isimleri değişik rivayetlere dayanan bilgilere göre tevkifidir. Yani Hz. Peygamber (asm) Efendimizden doğrudan veya dolaylı olarak tespit edilmiştir. (bk. Suyuti, İtkan, 1/186)
- Bununla beraber, Bakara suresinde diğer surelerden daha fazla takvadan ve takvayı netice veren kulluktan bahsedildiği için -asıl bir ismi olarak değil- bu manayı ihtiva ettiğine işareten “Takva suresi” demiş olabilirler.
Fakat görebildiğimiz kadarıyla Bakara suresinin “takva” adında hususi bir ismi yoktur.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Allah’a itaat etmeyip de anne-babaya itaat eden itaatkar olarak mı yazılır?
- İmam Gazali kadınlara hakaret etmiş midir?
- Tevbe suresinin son iki ayetinin ölümden koruduğu doğru mu?
- Ayetlerde geçen "İman edip iyi işler yapanlara korku yoktur, onlar üzülmeyeceklerdir." anlamında müjdeler, cennete girdikten sonraki durumunu mu gösteriyor, yoksa ölümden itibaren kabir ve mahşer için de geçerli midir?
- Bakara suresi 284. ayeti açıklar mısınız?
- Günahkâr müminlerin azabı daha mı az olacak?
- Geceleri hangi surelerin okunması daha faziletlidir?
- Hz. Cebrail'in dört bin senede iki rekat namaz kıldığı rivayeti kaynaklarda var mıdır?
- Bakara Suresi'nden ilk dört ayetini, Ayetü’l-kürsi'yi ve son ayetleri okumanın faziletiyle ilgili rivayetin kaynağı nedir?
- "Ya Latif" zikrini çekenin her duası kabul olur mu?