Allah’ın eserlerini tabiattan bilmek cehaletin en çirkini değil midir?
Değerli kardeşimiz,
Tabiatperestlerin yanılma sebeplerinden birisi de Allah’ın eserlerini tabiata dayandırmalarıdır. Hâlbuki tabiat; Allah’ın (cc) bir sanatıdır, sanatkâr olmaz. Allah’ın (cc) kudret kalemiyle yazılmış bir kitabıdır, kâtip olmaz. Tabiat bir nakıştır, nakkaş olamaz. Bir defterdir, defterdar olmaz. Bir kanundur, kudret olmaz. Onların, eşyanın yaratıcısı olarak kabul ettikleri tabiat ise, her şeyi yoktan yaratan Allah’ın (cc) kudretinin, hikmetinin ve iradesinin cilveleridir.
Materyalistlerin yanılma sebeplerinden birisi de mahlûkatın yaratılmasında görünen hadsiz kolaylık, gayet derecede çabukluk, işlerin sonsuz süratte olmasıdır. Bunlar Allah’ ın (cc) kudretinin, ilminin ve iradesinin sonsuzluğuna delil olduğu halde, materyalistler bunu Allah’ın (cc) sonsuz kudretiyle olduğunu kabul etmedikleri için, bin derece akıldan uzak olan, kendi kendine icat edildiğine hükmetmişlerdir. Bu sonsuz bir kudretin delilini, onun yokluğuna delil yapar ve nihayetsiz muhalat kapısını açar. Yani, aklın kabul etmesi mümkün olmayan inkâr yollarına kapı açar. Çünkü o halde, âlemin yaratıcısı olan Allah’a (cc) lazım olan nihayetsiz kudret, her şeyi ihata eden ilim gibi nihayetsiz kemalde olan sıfatlarını, zerrelere vermek lazım gelir. Tâ kendi kendine teşekkül edebilsin. Bu ise, bir tek İlâhı kabul etmeyip, zerreler sayısınca İlâhların kabulünü netice vermektedir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Risale-i Nur’da tabiat bölümlerinde mekanizm ve teleoloji dengesi nasıl sağlanmıştır? Darwin mekanizmi ile Dekart mekanizminden fark nedir?
- Beşeri Nesneler ile Öteki Nesnelerin Kıyası-4
- Materyalistlerin iddia ettikleri gibi madde ezeli midir?
- Analoji Yöntemi ile Allah'ın Varlığının İspatı
- Yaratılış ve Delilleri
- "Sentetik Hücre" mi?
- Varlıkların Yaratılış Gayesi
- Yaratılıştan ve bir yaratıcıdan bahsetmek bilimsel midir?
- Bir atom ile bütün kâinatın yaratılması arasında fark var mıdır?
- Yaratılan her şey hey'etiyle, maddesiyle, şekliyle, taşıdığı özellikleriyle mu’cize midir?