Allah'ın düşmanları kimlerdir?
Değerli kardeşimiz,
"Allah düşmanları" deyimi, "O'nun buyruklarını reddeden inkarcılar,.." (İbn Atiyye, V, 10) veya "ilklerinden sonlarına kadar bütün inkarcılar" (Zemahşeri, IV,389; Râzî, XXVII, 115) olarak açıklanmıştır.
Ancak Taberî, bu deyimin özellikle Kur'an'ın ilk muhatapları olan Mekke putperestleri için kullanıldığına işaret eder. (Taberi, XXIV, 106)
İbn Âşûr da aynı görüşü ısrarla savunur. Ona göre Kureyş müşriklerinin bu şekilde anılmalarının sebebi, Resûlullah'a düşman olmalarıdır. Nitekim Resûlullah'ı ve Müslümanları yurtlarından çıkarmaları sebebiyle Allah Teâlâ onlardan "benim ve sizin düşmanlarınız." (Mümtehine 60/1) diye söz etmiştir. (İbn Aşur, XXIV, 264-265; Diyanet, Kuran Yolu Tefsiri, IV/603)
İlave bilgi için tıklayınız.
- İslamiyetin düşmanları nelerdir, bunlara karşı nasıl mücadele eder?
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Hac sırasında tavafta yedi defa dönmenin hikmeti nedir?
- Zariyat suresi, 7. ve 8. ayetlerde göklerdeki hareli (kıvrım kıvrım) yollara yemin edilmektedir. "Hareli yollar" ne demektir?
- Evrenin sonunun, Kur'an'ın dediği gibi big crunch (büyük büzülme çöküş) şeklinde mi olacaktır?
- Hz. Peygamberin Kur’an’daki astronomi bilgilerini Batlamyus’tan aldığı ve diğer peygamberlerin hayatı ile ilgili konuları ise Tevrat’tan aktardığı iddialarına ne dersiniz?
- Neml suresinin 88. ayetinde dağların yürütüldüğü anlatılırken başka ayetlerde sabit olduğu ve sadece kıyamet günü yürütüleceği bildirilmiştir. Bu konuya açıklık getirir misiniz?
- Tekvir suresinin 1. ayetinde kıyamet zamanı güneşin dürüleceğinden bahseder. Bu ayeti açıklar mısınız?
- "Biz gece ve gündüzü iki Ayet kıldık ve gece âyetini sildik" (İsra, 17/12) ayetindeki "Gece ayetini sildik." ifadesi nasıl anlaşılmalıdır?
- "Biz göğe dokunduk, onu kuvvetli bekçiler ve alevlerle dolu bulduk, doğrusu biz göğün bazı yerlerinde dinlemek için otururduk.” (Cin, 72/8-9) Burada geçen alevler ve oturulacak yerlerden maksat nedir?
- Salat-ı Meşişiye nedir, kimindir?
- Duhan Suresi, 28. ayette geçen "Biz onları başka bir kavme miras verdik." ifadesiyle hangi kavim kastedilmiştir?