Allah'ın bizi sonradan yaratmasına mahluk diyemiyorum, kadim de değil, bunu nasıl anlatmalıyız?
- Allah'ın Tekvin sıfatı ezelidir. Ama bizi sonradan yaratmıştır. Yani bizleri yaratması hadistir. Bunu nasıl anlatmalıyız?
Değerli kardeşimiz,
- Bir şey ya ezelidir ya da sonradan var olmuş, hadistir; bunun ortası olamaz. Öyleyse, sonradan var olduğu açıkça belli olan kâinatın ezeli olmadığı açıktır.
- Allah’ın sıfatlarının ezeli olması, varlıkları sonradan yaratmasına engel değildir. Hatta başka şekilde düşünmenin imkânı da yoktur. Zira ezeli olmayan her şey sonradan var edilmiş demektir.
Eğer Allah bazı şeyleri yaratmak irade etmişse, bunları ezelde yaratmaz, zira bu imkânsızdır. Hem ezeli hem de sonradan var olmak gece ile gündüz gibi birbirinin zıddıdır. Buna göre bir varlık ezeli ise sonradan var olmamış, şayet sonradan var olmuş ise kesinlikle ezeli değildir.
- Tekvin sıfatı, rızık vermek, hayat vermek, öldürmek, merhamet etmek gibi sıfat-ı fiiliyedir. Yani Allah’ın fiilleri olarak tecelli eder.
Nasıl ki, Allah’ın Muhyi, Mümit, Rezzak ismi ezelîdir, hayat vermesi, öldürmesi, rızık vermesi sonradan olmuş ve olmaktadır, tekvin de bu şekildedir.
- Bununla beraber, Eşarilere göre, tekvin sıfatı müstakil bir sıfat olmayıp, KUDRET’in bir cilvesidir. Allah ezeli olan kudretiyle her şeyi var edince, buna tekvin de denilir...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Bizim yaptıklarımız, ebedi olarak Allah'ın iradesi altında mıdır?
- Kudret ve irade sıfatı ezelde taalluk edip bir daha taalluk etmez mi?
- Allah'ın kelamı ses ve harflerden oluşmaz ne demektir?
- Saltanat-ı Uluhiyet, Saltanat-ı Rubûbiyyet, Saltanat-ı Hâlık’ıyet, Saltanat-ı Rezzakiyet, Saltanat-ı Malikiyet ne demektir?
- Ebu Hanife, bir kişi tevhid ilminin inceliklerinden birinde tereddüt ederek beklerse kafir olur, demiş midir?
- Allah'ın tüm sıfatları, isimleri ve fiilleri kemal midir?
- Allah'ın sıfatları Allah'ın zatındandır, ne demek?
- Allah, varlığı mümkün olmayan/mümteni şeyleri de yaratabilir mi?
- Allah irade sıfatıyla, diğer sıfatlarıyla yaptıklarını irade eder mi?
- Allah'ın her işinde bir hikmet var mıdır?