Allah bir şey nasip ettiyse, kimse alamaz mı?

Allah bir şey nasip ettiyse, kimse alamaz mı?
Tarih: 08.01.2022 - 20:03 | Güncelleme:

Soru Detayı

"Üzülme eğer Allah sana bir şey nasip ettiyse onu senden almaya kimsenin gücü yetmez sabret senin olan mutlaka sana gelecektir."
- Bu söz doğru mu ve bu ayet mi yoksa hadis mi?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Evet, bu söz doğrudur. Zira insan için takdir edilmiş bir nasip mutlaka ona gider. Başkası için tayin edilen bir şey ise yanlışlıkla o insana gitmez. Bu konuda hadis rivayetleri de vardır.

Ebu Davud anlatıyor:

“Ubade b. Samit oğluna şöyle dedi: Evladım! Şüphesiz sen, sana gelen bir pay (başına gelen bir musibet veya sana nasip olan bir nimet)in yanlışlıkla senden başkasına gitmeyeceğini ve sana kısmet olmayan bir şeyin de yanlışlıkla sana gelmeyeceğini bilmedikçe, iman hakikatinin halavetini / zevkini tadamazsın... (Ebu Davud, Sünnet, 16, h. no: 4700)

Zeyd b. Sabit bu hadisi bizzat Hz. Peygamberden (asm) -merfu olarak- nakletmiştir. (bk. Ebu Davud, Sünnet, 16, h. no: 4699)

Allah, her şeyi daha olmadan önce, olacağı şekilde bilmiş, nasıl olacaksa öylece tespit ve takdir etmiştir. Bu ilmi şaşmaz.

Aynı şekilde insanların da dünyaya gelince hür iradeleriyle nasıl hareket edeceklerini bilip tespit ve takdir etmiştir. Ancak bu ilim ve tespit işi, insanların iradesine göredir. Yoksa insanlar, bu tespite göre hareket etmezler. Bir başka ifadeyle Allah'ın ezelde bilmiş olması, insanların onları yapmasını gerektirmez.

Kul hür iradesiyle yaptığı fiillerden sorumlu, ızdırari olarak (mecburen ve iradesi dışında) yaptığı işlerden ise sorumlu değildir.

İlave bilgi için tıklayınız:

Allah bizim ne yapacağımızı biliyor ise, bizi neden dünyaya ...

Allah'ın bizim ne yapacağımızı bilmesi ve kader konusunda bilgi ...

Bizim ne yapacağımız kaderimizde yazılmış ise, ne suçumuz var ...

İnsanların, "Kaderim buymuş" demesi doğru bir ifade midir ...

Çok düşünme, üzülme, kaderde olan olur, olmayan olmaz sözünün ...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun