Allah, acı vermeseydi olmaz mıydı?
- Allah neden insanlara acı çektiriyor?
Değerli kardeşimiz,
Cennet ambarından dünya tarlasına birer çekirdek olarak gönderilen insanlar, burada mükemmel bir ağaç olması için ne gerekiyorsa ona muhatap olmaktadır. Buna uygun hareket edenlerle etmeyenlerin sonuçları da elbette aynı olmayacaktır.
Çekirdeğin toprağın altına konulması, yumurtanın sıcağa alınması, mermerin gerekli aletlerle yontulması, madenin ateşin üzerine atılması… onlara eziyet veya işkence için değil; çekirdek ağaç olsun, yumurta civciv olsun, mermer sanat eseri, maden de işlenip değerlensin diyedir. Bunu yapan birisine, “Ne güzel yapmış, maşallah, tebrik ederiz.” deriz.
Demek ki, insanın sahibi ve maliki olan Allah, kullarının nasıl ve ne ile terakki edeceğini ve değerleneceğini en iyi bildiği için, ona uygun bir yöntemle kemale erdirmek ister. Bundan dolayı teşekkür etmek, memnun olmak gerekir.
Unutmamak gerekir ki, Allah her şeyi en iyi bilen, merhameti ve şefkati sınırsız olandır. Yarattığı her şey de bir hikmet, bir büyük amaç vardır. Dolayısıyla, biz Müslümanlar insan aklının kavrayamadığı durumlarda bile, Allah'ın bir planı ve hikmeti olduğuna inanırız.
Bu çerçeveden baktığımızda acının, sıkıntıların da elbette birçok hikmeti, faydası vardır.
Bilindiği gibi insan dünyaya ilim yoluyla ve de çeşitli deneyimlerden geçerek tekamül etmek, yani kemale ermek için gönderilmiştir. Acı, sıkıntı ve zorlukları da bu amaca hizmet etmek için yaratılmışlardır. Nitekim dünya hayatında bile acı çekenlerin daha çabuk olgunlaştığını, sorumluluk sahibi olduğunu görmekteyiz.
İnsanın dünyada çektiği acıları tıpkı dünyada okul ve iş hayatının sıkıntılarına benzetebiliriz. Okulda öğrencilerin ders çalışma zorunluluğu, yoğun ders yükleri, ciddi disiplinli bir eğitimleri olmazsa öğrenciler ders çalışmayacak, ilim elde etmeyecek, iyi bir meslek sahibi olamayacaklardır. Dolayısıyla dünyada hiçbir bilimsel gelişme olmayacaktı. Herkes okumayan cahil insanlar gibi sıradan insanlar olarak kalacaktı. Yani dünya hayatında insanların eriştiği tüm değerler, sıkıntı ve acıları sonucundadır. Aynı şekilde insan da başına gelen sıkıntılara sabırla, şükürle karşılık verdiği, dayandığı sürece o da manen kemale ermiş oluyor. Bu dünya hayatında olmasa da ahirette yüksek bir mevkiye gelecektir inşallah.
İnsanlar acı çekerek ve bazı sıkıntılara göğüs gererek öncelikle kul olduklarının bilincine varmaktadırlar. Aciz, zayıf olduklarının, yaratıldıklarının ve kendilerinin hakimi olmadıklarının farkına anacak acılar ve musibetlerle varabilmektedirler.
Böylece insanlar Allah'a yönelme, ona sığınma ve ondan yardım isteme ihtiyacı hissedeceklerdir. Peygamber Efendimiz (asm) bir hadis-i şerifinde şöyle buyurmaktadır:
“Allah bir kulunu severse onu çeşitli belalara müptela kılar. Kim başına gelen belaya sabrederse Allah onu seçer ve kendine yaklaştırır." (Tirmizi, Zühd, 57)
Acılar zamanla insanlara sabır, şükür ve teslimiyet gibi değerleri öğretir, nefislerinin ardına düşmekten kurtarırlar.
Ayrıca acı çeken insanlar, diğer insanlara daha çok yardım etme ve merhamet gösterme eğiliminde olurlar. Bu da toplumsal dayanışmayı ve insanlık sevgisini artırır.
İlave bilgi için tıklayınız:
- Allah neden bana acı çektiriyor?
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- İntihar etmek istiyorum, bıktım hayattan?
- Allah neden bana acımıyor?
- Endişelenmek çok düşünmek doğru mu?
- Her istediğimiz şeyler olsaydı nasıl olurdu?
- Niye zulümler görüyoruz?
- İntihar etmek isteyene tavsiyeniz nedir?
- Musibetlerin sebebi günahlarım, düşüncesi doğru mu?
- Şeytan, bir peygamber olan Hz. Eyyüb'e nasıl yorgunluk ve eziyet verebilir?
- Günahkarın yaşaması gerekeni neden ben yaşıyorum?
- Haşa, Allah Teala sadist mi, hayvanların parçalanmasına neden izin veriyor?