Endişelenmek çok düşünmek doğru mu?

Tarih: 06.02.2024 - 09:14 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bazı insanlar geçmişi unutmamız gerektiğini söylüyor çünkü zaten onu değiştiremeyiz. Ya da herhangi bir şey için endişelenmememiz gerektiğini söylüyorlar.
- Herhangi bir şey için endişelenmek çok düşünmek doğru mu?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Allah’ın insanoğluna verdiği her duygu mutlaka faydalıdır ve insanın iki dünya saadeti için de gereklidir. Buna korkmak, endişelenmek, kaygılanmak, merak etmek, öfkelenmek de dahildir.

Ancak hayat denge ve istikamet üzerine kuruludur. Bu dengeyi bozacak aşırı uçlar, ifrat ve tefrit durumu her zaman zararlıdır.

Bu denge, bütün duyguların kullanılması için de geçerlidir. Mesela, endişe duygusunu Allah, hayatımızı sorumlulukla yürütmek, çaba göstermek, tedbir almak vb. için vermiştir. Endişe olmazsa bir öğrenci sınava çalışmaz, bir memur endişe etmezse işe gitmez, bir anne endişe etmezse çocuğunu korumaz vb. Görüldüğü gibi endişelenmek hayatı kolaylaştırmak ve sağlıklı yürütmek için gereklidir. İnsan endişelenecek ki gelecek için tedbir alsın, çalışsın, gayret göstersin sorumluluk üstlensin.

Ancak aşırı ve gereksiz endişelenmek zararlıdır, kişiyi ruhsal olarak hasta eder. Ayrıca Allah’a olan imanımıza da uygun düşmez. Çünkü insanın her şeye gücü yetmez.

Diğer taraftan insan olayların akışını her zaman belirleyemez, mesela çok dikkat etmesine rağmen bir virüs ona bulaşabilir, hatta öldürebilir. Çok ders çalışmasına rağmen, sınavda cevapları unutabilir. Çok çaba sarf etmesine rağmen iş bulma konusunda bir süre sıkıntı yaşayabilir.

Bunun için Allah insanlara sabır ve tevekkül gibi değerleri vermiştir. Kişiye düşen şey, hangi konu olursa olsun, onun için çalışmak gayret göstermek, gereği kadar endişelenmek tedbir almak, ama sonucu konusunda ise tevekkül edip endişeden kurtulmaktır.

Geçmişi unutma konusunda ise size tavsiyemiz:

Geçmişte yaşanan olumsuz yaşantılar, elbette insanı üzebilir. Ama insan, geçmişi değiştiremeyeceğine göre, ona takılıp kalmak acılarını daha da artırıp kalıcı hâle getirir.

Geçmiş, artık ders almak ve faydalanmak için kullanılmalıdır. Onun için kişi, eğer geçmişteki olaylardan ders alır ve buna göre hayatını düzenlerse o acıları huzura, başarıya ve iki dünya saadetine çevirebilir.

İşte o zaman, geçmiş acılar yine unutulmaz, ama kişide uyandırdığı olumsuz duygular yok olur.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 500+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun