Bir Müslümanda hırs olabilir mi?

Tarih: 06.06.2024 - 12:15 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bir Müslümanda Allah'ı razı etme hırsı, daha çok sevap kazanma hırsı, Allah'a daha çok ibadet etme hırsı ve cennette daha yüksek makam-mevki, daha çok nimet kazanma hırsı olabilir mi?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Yüce Yaratıcı, iki dünya saadetini kazanması için, insanı çok sayıda duygu ile donatarak dünyaya göndermiştir. Hırs duygusu da bunlardan biridir.

Hırs, aslında herhangi bir somut veya soyut olaya, kişiye veya nesneye duyulan güçlü bir avantaj kazanma ve başarma isteğidir. Bu çerçevede her insan, ister Müslüman olsun ister olmasın, az veya çok hırs duygusuna sahiptir. Çünkü herkesin içinde başarmak, kazanmak, istediği şeyi elde etmek için bir istek hisseder. Ancak bu istek az ise, amacına ulaşmaz.

Nitekim bundan dolayı öğretmenler, anne-babalar, sporcu koçları, hırs duygusu zayıf olan çocukları ve oyuncuları motive etmek için onları hırslandırırlar.

Görüldüğü gibi iki dünyayı kazanmak için bir parça hırs, yani güçlü istek ve çaba gereklidir.

Toplumda daha çok olumsuz anlamda kullanılan ve dini açıdan sakınılması istenen hırs, aşırı hırstır. Bu ise, “bir şeyi şiddetle arzu etme, ona aşırı derecede tutkun olma, şiddetli ve sonu gelmeyen istek, taşkın arzu, aç gözlülük” gibi anlamlara gelen duygudur. (Cevherî, eṣ-Ṣıḥaḥ, “ḥrṣ” md.)

Görüldüğü gibi ister dünya hayatında başarılı olmak için, isterse de sorunuzda sözünü ettiğiniz “Allah’ı razı etme”, “daha çok sevap kazanma” için, kişinin içinde güçlü arzu ve tutku taşıması tavsiye edilen bir duygudur.

Ancak bunları “sonu gelmeyen istek, taşkın arzu, aç gözlülük” derecesinde isterse kendisine zarar vermiş olur, amacına da ulaşamaz. Çünkü hırsın sonu gelmez, tatminsizlik doğurur, kişinin de enerjisini ve maddi gücünü yıpratır, közünü karartır, hedefine ulaşmak için feda etmeyeceği şey kalmaz.

Aynı şekilde bir babanın, çocuğunu biraz hırslandırması onu motive ederken, aşırı hırslı olması çocuğunun psikolojisini bozar, başarısını da engeller.

Yüce Yaratıcı hayatı ve başta insan olmak üzere tüm kâinatı denge üzerine yaratmıştır. Kişi bu dengeyi bozarsa hayatında dengesizlikler başlar. Bu da onun ruhsal yapısını yıpratır.

Hayatta ne yapıyorsak yapalım ne yaşıyorsak yaşayalım, ancak duygularımızı dengede tutabilirsek mutlu ve huzurlu olabiliriz.

İlave bilgi için tıklayınız:

Hırs, ahiretle ilgili konularda da mahrumiyet nedeni olabilir mi?

Sporda hırs göstermek günah mı?

Hırs neden zararın ve başarısızlığın sebebidir?

Hırs neden verilmiştir? Hırs etmek günah mıdır? (Video: Dr. A. ÇOLAK).

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun