Ağrı Dağı'nda bulunduğu iddia edilen parçalar, Nuh’un gemisine ait olabilir mi?

Tarih: 08.09.2014 - 10:18 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Ağrı Dağı’nda araştırma yapan Türk ve Hong Konglu araştırmacılar Nuh’un Gemisi’ni bulduklarını, hatta içine girdiklerini öne sürdü. Hong Kong’da, Ağrı Vali Yardımcısı Murat Güven’in de katıldığı bir basın toplantısı düzenleyen grup, Nuh’un Gemisi’ne ait olduğunu söyledikleri ip, tahta parçası ve çivileri de dünyaya gösterdi.

- Tarihin en çok merak edilen efsanelerinden biri olan Nuh’un Gemisi’nin, bulunduğu iddia edildi. Hong Konglu ve Türk bilim adamlarından oluşan 15 kişilik bir grup, Ağrı Dağı’nda 4 bin metre yükseklikte, 12 metre boyunda, 5 metre yüksekliğinde bir ahşap yapı bulduklarını, hatta içine girip araştırma yaptıklarını da açıkladı. Grup, ahşap yapıdan alınan ahşap parçalarının karbon testi yardımıyla 4 bin 800 yıllık olduğu, bunun da kutsal kitaplarda anlatılan Nuh Tufanı’nın tarihiyle uyuştuğunu savundu.

- South China Morning Post gazetesine göre Hong Konglu Evangelical Media, Noah’s Ark Ministry International ve Türk bilim adamlarından oluşan grup, pazar günü Hong Kong’da yaptıkları basın toplantısında büyük iddiayı açıkladı. Grup, Nuh’un Gemisi’ne ait olduğunu öne sürdükleri parçaları, gemide hayvanların bir arada tutmak için kullanılan ipleri ve çivi benzeri birçok parçayı da gazetecilere gösterdi. Bazı gayri müslimler bu araştırma ile Kur'an'ı ''Cudi dağı'' dediğini ve bunu akladıklarını düşünüyorlar. (Haşa)

- Bu araştırmaya bir Müslüman olarak bakış açımız nasıl olmalı?

- Kuran'da geçen Cudi dağını sıfat olarak mı yoksa özel isim olarak mı anlamamız gerekiyor?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

1. Ağrı dağında geminin bulunduğu hikâyesi yıllardan beri vardır. Eğer bugün gerçekten bilimsel olarak kesin ilmi delillerle ispat edilmişse, Kur’an açısından herhangi bir telaşa gerek yoktur. Zira Kur’an sadece “geminin CUDİ’ye istiva ettiğini” (demir attığını) belirtmiş, ancak onun bir dağ olduğunu bile bildirmemiştir.

Dolayısıyla, Kur’an’ın mutlak, mücmel, mübhem ve müteşabih olan bu ifadesine göre, Cudi -isim veya sıfat olarak- hangi yerde olduğu kesin olarak tespit edilirse onun yeri orasıdır. Zira doğruların doğrusu olan Allah’ın kelamına aykırı hiçbir doğru olamaz.

2. Bazı alimlere göre Cudi beli bir dağın adıdır. Bazılarına göre özel isim değil her dağ için kullanılan bir vasıftır. (bk. Şevkanî,  Hud 44. ayetin tefsiri)

- Cudi’nin belli bir dağın ismi olduğunu söyleyen alimler, bunu yeri konusunda ihtilaf etmişler. İbn Abbas ve Dahhak’tan nakledildiğine göre, Cudi dağı Musul’dadır. Mücahid ve Katade’ye göre Musul’a yakın bir bölge olan Cezire’de (Cizre’de)dir. Zeccac’a göre Amed’de (Diyarbekir’de) dir. (bk. İbnu’l-Cevbzi, Zadu’l-Mesir, ilgili ayetin tefsiri)

- Fahruddin Razi Cudi’nin -tek görüş olarak- Cezire / Cizre’de bulunan bir dağ olduğunu belirtmiştir. (Razi, ilgili yer)

İlave bilgi için tıklayınız:

Kur'an, Nuh'un gemisinin Cudi dağında olduğunu mu söylüyor?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun