Zekat için ayrılan mal zayi olsa, zekat gerekir mi?

Tarih: 12.01.2014 - 00:42 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Ömer Nasuhi Bilmen ilmihalde demiş ki:

"Bir mal zekat için ayrıldıktan sonra helak olsa zekatı düşer... Yine başka maddede, bir mal zekat için ayrıldıktan sonra ziyan olsa zekatı düşmez." (Zekat, Md. 32-33)

- Hocam helak olunca zekat düşüyor da ziyan olunca neden düşmüyor bu konuyu açar mısınız?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Helak olma ile ziyan olma hemen hemen aynı anlamdadır. Bu açıdan helak olan mal ile ziyan olan mal arasında bir fark yoktur.

Ancak henüz zekatı ayrılmayan malın helak olması ile zekat için ayrılan malın helak olması farklıdır. Birinde henüz zekatı ayrılmayan malın tamamı veya bir kısmı helak olmuş, diğerinde ise bunun içinden zekat verilmek üzere ayrılan mal helak olmuş.

Buna göre, bir malın aslı helak olsa, ona düşen zekat mükellefiyeti de düşer ve sahibinin üzerinde borç olarak kalmaz. Fakat, zekat vermek üzere ayrılan mal helak olsa, o zaman onu vermek gerekir.

İlgili yer şöyledir:

"Zekat zimmete değil, malın aynına bağlı kalır. Onun için bir mal, zekatı verilmek icab ettikten sonra helak olsa, zekatı düşer. Fakat o mal başkasına bağışlanmak veya onunla bir ev alınmak suretiyle harcansa, zekatı düşmez, onun zekatını ödemek gerekir."

"Zekat için ayrılmış olan bir mal, ziyana uğrasa zekat düşmez. Fakat zekat için ayrılan bir mal fakirlere verilmeden para sahibi ölse, bu para varislerine miras kalır."

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun