Şafii mezhebinde, altının veya toprak mahsulünün zekatı nasıl verilir?
Değerli kardeşimiz,
Şafii mezhebine göre, esas olan malın zekatının kendi cinsinden verilmesidir. Ancak gerek bütün altını bozdurup zekat miktarının içinden vermenin zorluğu gerekse nakit olarak verilmesinin günümüzde fakirin ihtiyacına daha uygun olması hasebiyle Hanefilerin bu konudaki içtihadına dayanarak nakit verilebileceği belirtilmiştir.(bk. Zuhayli, İslam Fıkhı, 3/348)
Hanefî mezhebine göre, zekatı verilecek malın kendi cinsinden zekat vermek caiz olduğu gibi, kıymetini takdir edip bedelini vermek de caizdir.
Fakat Şafii mezhebine göre zekatı verilecek malın zekatı, ticaret malının esas sermayesi altın olursa altın, gümüş olursa gümüşten verilecektir. Zekatı verilecek mal, toprak mahsulü ise bedelini vermek caiz değildir.
Bu hususta Hanefî mezhebini taklit etmek yani toprak mahsullerinden, bedel -meselâ para- vermek, ticaret malında ise malın kendisinden zekat vermek, altın ve gümüş gibi malların yerine nakit vermek caizdir ve bir sakıncası yoktur.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Şafii mezhebine göre dört rekat olarak kılınan farz, kaza ve nafile namazlarda, üçüncü ve dördüncü rekatlarda, Fatiha'dan sonra zammı sure okunur mu?
- "Siz otururken yanınıza birisi gelirse ayağa kalkmayın." anlamında bir hadis var mıdır?
- Zekatla ilgili merak edilenler...
- Zekât Hakkında Her Müslümanın Bilmesi Gereken Bilgiler
- Kadının mehiri olan altınların zekâtı var mıdır?
- Zekât kimlere farzdır?
- Kağıt para ile zekat verilebilir mi? Konfeksiyoncu altın, gümüş ve konfeksiyon dışında hiçbir mal ile zekat veremez mi?
- Kuyumcu olan bir kişi nasıl ve ne kadar zekat verir?
- Hayvanların, ticaret, ziraat ve diğer malların zekatlarını aynı mallardan mı vermek gerekir?
- İnşaat kalıp malzemelerine zekat düşer mi; düşerse nasıl hesap edebiliriz?