Yedi (7) sayısının hikmeti nedir?
- Mesela, sema 7 kat, arz 7 kat, cennet ve cehennem 7 tabaka ve kat, haftanın günleri 7, tavaf 7 şaft, şeytana atılan taş sayısı 7, kainat Allah tarafından 7 günde yaratıldı, insanlığın ömrü 7000 bin olacak, Kur'an'ın ayetleri az bir farkla 7000 vs...
- Buradan da 7 ve katları sayısının önemli bir hikmeti olduğu anlaşılmaktadır?...
Değerli kardeşimiz,
- Önce sorudaki bir iki sehiv konusunu belirtelim: Cennet 7 değil, 8 tabakadır. Kainat 7 değil, 6 günde yaratılmıştır.
- Yedi sayısının bir çok hikmeti olabilir. Ancak -kanaatimizce- en önemli bir hikmeti, onun Cenab- Hakk'ın 7 sıfat-ı subutiyesine işaret eden bir sayı olmasıdır. Bilindiği üzere, Eşari’ye göre, Allah’ın ilim, kudret, kelam, sem’(işitme) Basar (görme), hayat, irade adlı 7 subûtî sıfatı vardır. Bu sıfatlar hem kâinat hem de insanlık âleminin nizam ve intizamına bakar. Teşbihte hata olmasın, güneşin 7 renkli ışığı her tarafta parladığı gibi, Şems-i Ezelînin (Ezelî Güneşin) de yedi sıfatı her tarafta parlayıp durmaktadır.
- Yedi sayısının bu genel hikmeti yanında daha birçok özel spesifik / bulunduğu yere göre kendini gösteren hikmetleri vardır. Örneğin, Kur’an’ın başlangıç suresi / Fatiha suresinin ayet sayısı 7’dir. Başlamak kelimesinin kök harfleri olan “B-D-E”nin ebced değeri de 7’dir. Ayrıca Kur’an ezelden gelmiş ebede gidecek bir kitaptır. “E-B-D” harflerinin ebced değeri de 7’dir. Ve Kur’an miladî 7. asırda inmiştir...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- 7 kat cehennem, 7 kat gökyüzü, 7 kat yeryüzü, 7 gün gibi, böyle periyodik oluşumun bir hikmeti var mıdır?
- Işığın yedi renge kırılmasının hikmeti ne olabilir?
- Sürekli mim harfi gibi olmayı duyuyoruz ya da kalb-i insanı tatmin eden mim olma sırrını yakalamaktır. Mim harfinin sırrı ne acaba?
- 7 ve 8 rakamının mühim sırları nedir?
- Bediüzzaman’ın, eserlerinde cifir hesabı ile elde ettiği birtakım tevafuklar vardır. Birileri bu tevafukların zorlamalı ve uydurma olduğunu iddia edip, itiraz etmektedirler. Bizleri bu konuda aydınlatır mısınız?
- "ر 'lâm'ın kardeşidir. Fakat ebced hesabıyla ر iki yüz, 'lâm' otuzdur. Altı derece yukarı çıktığı için altı derece aşağı düşmüştür. Hem ر telaffuzca tekerrür ettiğinden sakil olup yalnız altı defa zikredilmiştir." İzah eder misiniz?
- 33 rakamı, Baal’ın 66 sayısını mı simgeler?
- Cemaatle kılınan namazın sevabı 25 kat mıdır, yoksa 27 kat mıdır?
- "Lâfzullahın âhir harfi seksen beş defa o Lâfza-i Celâlin evvelki harfi oluyor..." Buradaki hesaplamaları açar mısınız?
- "İnsanın sermayece en âlâ hayvandan elli derece yüksek olduğu halde, en ednasından elli derece aşağı düşmesi..." Burada mukayese edilen en âlâ ile en ednadan maksat nedir? Ayrıca; elli derecelik nisbet neye göredir?