Yaşlılara, hafızlara ve hükümdarlara saygı gösterin anlamında bir hadis var mı?

Tarih: 31.01.2023 - 08:38 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Konuyla ilgili bir hadis-i şerif şeöyledir:

“Saçı-sakalı ağarmış Müslümana, aşırı gitmeyip ahkamıyla amel etmekten kaçınmayan Kuran hafızına ve adil hükümdara saygı göstermek, Allah Teala’ya duyulan saygı ve tazimden ileri gelir.” (Ebu Davud, Edeb 20)

Saçı-Sakalı Ağarmış Müslüman

Müslüman olarak yaşadığı bir ömrün sonlarına gelmiş, saçı-sakalı ağarmış olan kimselere saygı göstermek hem insanlık hem de İslamlık görevidir. Hadis-i şerif böyle bir davranışın kaynağını Allah saygısı olarak belirtmektedir. Bu onun değerini daha da arttırmaktadır.

Demek oluyor ki, içlerinden Allah’a karşı saygı duyan insanlar, yaşlı insanlara saygılı davranırlar.

Kuran-ı Kerîm’i Ezberlemiş Olan Hafızlar

Hadis-i şerifte Kuran-ı Kerîm’i ezberlemiş olan hafızlara hürmet göstermek de aynı şekilde değerlendirilmektedir.

Ancak hafızların, okuyuşlarında aşırıya kaçmayan, haddi aşmayan, Kuran okumaktan ve hükümleriyle amel etmekten uzak durmayan kimseler olması istenmektedir. Tecvid kurallarını uygulamakta mübalağaya kaçan, manayı düşündürmeyecek kadar süratli okuyan, kıraati musikiye boğan hafızlar ile hıfzını unutan ve öğrendiği Kuran ile amel etmekten kaçınan hafızlar bu hükme dahil değildirler.

Kuran’ı usulüne uygun olarak okumak ve hükümleriyle amel etmek esastır. Bu sebeple “Seni amelden men etmeyecek şekilde ilim ile ilim öğrenmekten alıkoymayacak şekilde de amel ile meşgul ol.” denilmiştir.

Adaletli Hükümdar

Hadis-i şerifte üçüncü olarak da adaletli hükümdara gösterilecek saygının, Allah’a tazimden ileri geldiğine dikkat çekilmektedir.

Mümkün olduğunca adil olmaya çalışan yetkililer, bu dikkat ve tavırlarından dolayı saygıya layıktırlar. Yoksa kırk yılda bir adil hareket edenler değil.

Hadisimizin saydığı sıfatları taşıyan yaşlı kimselere, hafızlara ve hükümdarlara hürmet göstermek, onların taşıdıkları güzel sıfatların toplumda yaygınlaşmasını teşvik anlamı taşır. Allah Teâlâ’nın muradı da insanlar arasında güzelliklerin yayılması ve hakim olmasıdır. Bu sebeple konuya gösterilecek dikkat, Allah Teâlâ’ya karşı duyulan saygının dışa vurulması demektir. Buna göre:

- Allah saygısı yerinde olan kimseler yaşlı Müslümanlara, Kuran hafızlarına ve adil yöneticilere hürmet gösterirler.

- Aşırılıktan kaçınıp orta yolu tutmak her zaman ve her alanda övgüye layık bir harekettir.

- Toplum kesimleri arasında saygı bağlarının kopması, Allah Teâlâ’ya karşı beslenmesi gerekli saygının kalplerde etkinliğini kaybetmiş olmasının sonucudur.

- Yaşlılara saygı haftası düzenleyenlerin, insanlara, önce Allah’a karşı saygılı olmayı öğretmeleri gerekir. (Riyazü's Salihin - İmam Nevevi Tercüme ve Şerh)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun