Hafızlarla ilgili bir hadis var mı ve Kur'an yarışmalarında birinci olabilmek için çalışmak gösterişe riyaya girer mi?

Tarih: 07.12.2011 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bir hafızın normal insanlara nazaran nasıl davranması gerekir, nasıl hareket etmesi gerekir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Yarışmalarda birinciliği kazanmak için özel gayret göstermek, Kur'an'ı daha iyi okumaya çalışmak son derece güzel bir davranıştır. Ancak, her konuda olduğu gibi, kişi Allah rızasını, Kur'an'a olan sevgi ve saygısını bir tarafa bırakıp, sırf insanlardan alkış veya ödül almak için yaparsa; adeta bir gösteri, bir şov edası içerisinde nefsine takılıp gösterişe soyunursa, bu ayrı bir konudur.

Özellikle, bu materyalist çağda, bir hafız olarak biz kendimizi hesaba çekebiliriz. Fakat, başka hafızlara suizan edip onları riyakârlıkla suçlamak çok çirkin bir davranış olur.

Hadiste şöyle bildirilmiştir:

"Allah'ın ikramda bulunduğu üç sınıf insan vardır ki bu ikram, onların Allah katındaki değerlerini gösterir. Bunlar: adaletle hükmeden hükümdarlar, saçı-başı ağarmış Müslüman ihtiyarlar ve hakkını vererek Kur'an okuyan ve onu taşıyanlardır." (bk. Kurtubî, I/26).

Diğer bir hadiste şu bilgilere yer verilmiştir:

"Kur'an, her şeyden daha üstündür. Kim Kur'an'a saygı gösterirse, Allah'a saygı göstermiş olur. Kim de Kur'an'ı hafife alırsa, Allah'ın hakkını hafife almış olur. Kur'an'ın hameleleri / omuzlarında / ezberlerinde onu taşıyanlar, Allah'ın rahmetiyle kuşatılan kimselerdir. Bunlar, Allah'ın kelamına hakkıyla saygı gösteren, Allah'ın nuruna bürünen kimselerdir. Onlara dost olanlar Allah'a da dost olurlar. Onlara düşmanlık edenler, Allah'ın hakkını hafife almış kimselerdir." (bk. a.g.e).

Hafızlar, herkesten daha fazla Kur'an'a saygılı olmalıdır. Kur'an'ı okumada, onun emirlerini yerine getirmede, onun yasaklarından kaçınmada herkesten daha çok dikkatli olmak zorundadır. Konuşan bir Kur'an, yaşayan bir Furkan olmalıdır. İslam ahlakıyla öyle bezenmeli ki, farklılığıyla, güzel ahlakıyla, tevazu ve takvasıyla görenleri tarafından hemen fark edilmelidir.

İlave bilgi için tıklayınız:

Hafızların şefaat hakları var mıdır?..

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun