Üzerime yüz kere yemin kefareti vacip olsun diyen kişi ne yapmalı?
- Gençliğimde bir olay üzerine "şunu yaparsam üzerime yüz kere yemin kefareti vacip olsun" demiştim. Yemini bozdum. Günahtan nasıl kurtulabilirim?
- Yemini ederken çokluk belirtmiştim. Fitre miktarı 19 lira olarak kabul edersek, 190 lira bir günün kefareti. 190x100 bir yardım kuruluşuna göndersem kefaret geçerli olur mu?
Değerli kardeşimiz,
Bu sözü yemin saysak bile, bir yemin kefareti yeterlidir. Bir yemine yüz kefaret gerekmez. Yüz kere yemini bozarsanız yüz kere kefaret ödersiniz.
Yemin kefareti; gücü yeterse bir köle azad etmek veya on fakiri sabahlı akşamlı doyurmak ya da on fakiri alışılmış biçimde giydirmektir.
Kişi bu üçü arasında muhayyerdir. Ama bunlara gücü yetmezse, peşi peşine üç gün oruç tutar.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Yemin kefareti için tutulan oruç bilerek bozulursa ne yapılır?
- Şafi mezhebine göre yemin ve kefaretler ile ilgili hükümler nelerdir?
- Yeminini bozup kefaret ödeyen kişinin yemini devam eder mi? Bir de yemin kefaretinde on fakiri sabah akşam doyurmaktan bahsediliyor; bu kaç gün sürmeli?
- Yemin kefaretini mal ile ödeyecek imkanı olan kişi kefaret orucu tutabilir mi? Ben bir yemini bozdum. Fakir doyurmak gücüm yetiyor, ama Avrupada yaşadığım için fakir bulamıyorum. Üç gün oruç tutmak caiz midir?
- Yemin kefaretinin miktarı ne kadardır?
- YEMİN
- Bir kimse kızgın bir anında bir olayla ilgili yemin edip sonra pişman olursa, bu yemininden nasıl vazgeçebilir?
- Yemin kefaretini nasıl vermemiz gerekmektedir?
- Yemin kefaretini on fakiri doyurmak yerine, bunun maddi bedelini vererek yerine getirebilir miyiz?
- Zorla yapılan yemin geçerli midir ve yemin edildiği takdirde ne yapılması gerekir?