Yemin kefareti için tutulan oruç bilerek bozulursa ne yapılır?
Değerli kardeşimiz,
Yemin kefareti; gücü yeterse bir köle azad etmek veya on fakiri sabahlı akşamlı doyurmak ya da on fakiri alışılmış biçimde giydirmektir. Kişi bu üçü arasında muhayyerdir. Ama bunlara gücü yetmezse, peşi peşine üç gün oruç tutar. Orucun arası hayız dahil hiç bir özür sebebiyle kesilmez, kesilmesi halinde yeniden başlanmalıdır.
Yemin kefaretinin gereği ve bu şekilde ödeneceği Kur'ân-ı Kerîm ile sabittir. Ve âyet gayet nettir ve konu ile ilgili görüş farklılığı yoktur:
"Allah, kasıtsız olarak ağzınızdan çıkıveren yeminlerinizden dolayı sizi sorumlu tutmaz, fakat bilerek yaptığınız yeminlerden dolayı sizi sorumlu tutar. Bunun da keffâreti, ailenize yedirdiğiniz yemeğin orta hallisinden on fakire yedirmek, yahut onları giydirmek, yahut da bir köle azat etmektir. Bunları bulamıyan üç gün oruç tutmalıdır. Yemin ettiğiniz takdirde yeminlerinizin keffâreti işte budur. Yeminlerinizi koruyun (onlara riayet edin). Allah size âyetlerini açıklıyor; umulur ki şükredersiniz." (Maide, 5/89).
Oruç bozulursa yeniden başlanarak üç gün peşi peşine tekrar tutulur.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Üzerime yüz kere yemin kefareti vacip olsun diyen kişi ne yapmalı?
- Tasarruf ettiğimiz paramızı faizden korumak için neler yapabiliriz? Faiz tek çare midir?
- Yemin kefareti dernek, vakıf ve hayır kurumlarına verilir mi?
- Yemin kefareti verme konusunda serbestlik var mı?
- YEMİN
- Yemin kefareti neden art arda tutulmalı?
- Zorla yapılan yemin geçerli midir ve yemin edildiği takdirde ne yapılması gerekir?
- Yemin kefaretini nasıl vermemiz gerekmektedir?
- Namaza niyet etme konusunda gelen vesvese hakkında bilgi verir misiniz? Arkadaşım çoğu kez "bu son niyet" diyerek yemin edip çoğu kez ikinci kez niyet getiriyormuş; kefareti var mı?
- Yemin kefareti ödememenin vebali nedir?