Tövbeyi geciktirmek günahı artırır mı?

Tarih: 21.11.2023 - 14:16 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bir günahın fazlasından tövbe edip sonra daha azını yapan kişinin eski büyük günahı affolur mu?
- Mesela normalde çok açık giyinen bir kadın daha sonra kapalı giyinse ancak başını örtmese eski günahına ne olur? (İnternette tövbe etmek geciktirildiğinde günahın katlanacağı yazıyor.)
- Yani bu kadın başını örtmeyince öncesinde vücudunu açtığı kısmın günahı katlanmaya devam mı ediyor?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İnsan tövbe etmediği sürece ilgili günaha taraftarlık göstermeye devam ediyor demektir. Farklı günahların durumu farklıdır. Bir insan hırsızlıktan tövbe eder de kumardan tövbe etmezse, hırsızlık günahı artmaz. Çünkü bu hakkaniyet ve adalet ölçüsüne aykırıdır. Fakat aynı suçtan tövbe etmemesi, ayrı bir suçtur. Zira, namaz farz olduğu gibi, tövbe etmek de farzdır.

Bu konuda pek çok ayetten iki ayetin mealini vermekle iktifa edeceğiz:

“...Ey mümin olanlar! Hepiniz Allah’a tövbe ediniz ki kurtuluşa ersiniz.” (Nur, 24/31)

“Ey iman edenler! İçten samimi bir tövbe ile Allah’a tövbe edin...” (Tahrim, 66/8)

- Allah’a tövbe etmek, Allah’a dönmek demektir. Allah’a dönmek demek, günah ve isyanı bırakıp Allah’ın emir ve yasaklarına riayet etmektir. Bazı günahlardan tövbe etmemek, kendisinden tövbe edilen günahların artmasına neden olmaz. Bu ilahi adaletin ön gördüğü bir ölçüdür.

Bediüzzaman Hazretlerinin şu ifadeleri konumuz için de önemli bir ölçüyü vermektedir:

“Adalet-i mahzayı ifade eden وَلاَ تَزِرُ وَازِرَةٌ وِزْرَ اُخْرَى sırrına göre; bir müminde bulunan cani bir sıfat yüzünden sair masum sıfatlarını mahkûm etmek hükmünde olan adavet ve kin bağlamak, ne derece hadsiz bir zulüm olduğunu ve bahusus bir müminin fena bir sıfatından darılıp küsüp, o mü'minin akrabasına adavetini teşmil etmek, اِنَّ اْلاِنْسَانَ لَظَلُومٌ sîga-i mübalağa ile gayet azîm bir zulüm ettiğini, hakikat ve şeriat ve hikmet-i İslâmiye sana ihtar ettiği hâlde; nasıl kendini haklı bulursun, 'Benim hakkım var.' dersin?" (Mektubat, s. 264)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun