Allah gökler dolusu günah da olsa bağışlar mı?
Değerli kardeşimiz,
Evet, tövbesi yapılan günah ne kadar büyük olursa olsun Allah affeder. Zira Allah’ın rahmeti sonsuzdur. Yeter ki, gereği gibi tövbe yapılsın ve Allah’ın rahmetinden ümit kesilmesin.
Nitekim Enes radıyallahu anh, “Ben Resûlullah sallallahu aleyhi vesellemi şöyle buyururken dinledim.” diyor:
“Allah Teâlâ (buyurdu ki): Ey Âdemoğlu! Sen bana dua ettiğin ve benden af umduğun sürece, işlediğin günahlar ne kadar çok olursa olsun, onların büyüklüğüne bakmadan seni bağışlarım.
Ey Âdemoğlu! Günahların gökleri dolduracak kadar olsa, sen benden bağışlanmanı dilersen, günahlarını affederim.
Ey Âdemoğlu! Sen yeryüzünü dolduracak kadar günahla huzuruma gelsen, fakat bana hiçbir şeyi ortak koşmamış, şirke bulaşmamış olsan, ben de seni yeryüzü dolusu mağfiretle karşılarım.” (Tirmizî, Daavât, 98)
Allah’ın rahmetini ümit etmenin faydası bu hadîs-i kudsîde çok açık bir şekilde ifade buyurulmaktadır. Kâfir olarak ölmemek kaydıyla, işlenmiş olan günahların cinsi ve miktarı ne olursa olsun, Allah Teâlâ’dan bağışlanma dilenmesi halinde onların tamamının affedileceğini bizzat yüce Rabbimiz kendisi bildirmektedir. Kul için bundan daha büyük bir müjde olabilir mi?
Hadis-i kudside konu, hiçbir tereddüt ve kuşkuya yer bırakmayacak şekilde, “ne kadar olursa olsun, gökleri dolduracak, yeryüzünü örtecek kadar da olsa...” gibi çokluk ve büyüklükten kinaye ifadeler kullanılmış, onların miktarına ve cinsine bakmadan, bir o kadar büyük af ve mağfiretle karşılanacağı ısrarla belirtilmiştir.
O halde önemli olan, günahların bağışlanmasını ummak ve affedilmesi için Allah’a yalvarmaktır. Kul, böyle bir ümit ile bu tür bir dilekte bulunduğu sürece bağışlanma şansına sahiptir.
Hadis-i kudside dikkat edilmesi gerekli iki nokta bulunmaktadır.
Birincisi, şirk koşmadan yani mümin olarak Allah’a kavuşmak...
İkincisi, günahlarının bağışlanacağı ümidini taşımak.
Hiç şüphesiz bunlardan ikincisi, yani bağışlanacağına dair tam bir güven ve ümit içinde olabilmek için, Allah Teâlâ’ya hiçbir şeyi eş ve ortak koşmamak, yani İslâm’ın tevhid inancına sıkı sıkıya sarılmak gerekmektedir. Bu noktada gösterilecek dikkat, her türlü kurtuluş ümidinin ve cennet mutluluğunun yegâne şartıdır. Buna göre:
- Şirke bulaşmamış bir hayat yaşamak her türlü mutluluğun başıdır.
- Şirk dışında bütün günahları, -cinsi ve miktarı ne olursa olsun- Allah Teâlâ dilerse bağışlar.
- Ümitle Allah’a yalvarıp bağışlanma dilemek, isteğine kavuşmanın yegâne yoludur.
- Allah Teala, samimiyetle kendisine yönelen ümitleri asla boşa çıkarmaz. (Riyazü's-Salihin - İmam Nevevi Tercüme ve Şerhi)
İlave bilgi için tıklayınız:
- Şirk günahı işleyen affedilmeyeceği doğru mu?
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Tövbe konusunda gelen vesvese hakkında bilgi verir misiniz? Ben tövbemi bozmuştum ve yine tövbe etim, kabul olur mu?..
- Allah kötülüğü bilmeyerek yapıp da hemen tövbe edenlerin tövbesini kabul etmeyi üzerine almıştır... (Nisa, 4/17) ayetine göre günah işleyip hemen tövbe etmeyenlerin tövbesi kabul olmaz mı?
- Tövbesini bozan kişi günah işlemiş olur mu?
- Günaha Karşı Tövbe
- Günah işlememek mümkün mü? Günaha giren kişi nasıl davranmalıdır? Günah işlememek için çok dikkat ediyorum; bu da psikolojik olarak etkiliyor. İnsanın kusursuz olması mümkün mü?
- İnsanlar günah işleme özelliğinde yaratıldığı halde, neden cehenneme atılıyor?
- Günah işleyenlere karşı Allah'ın rahmeti hakkında bilgi verir misiniz?
- Hz. Ali "Kaza borcu olanın tövbesi kabul olmaz." demiş midir?
- Çok fazla zina yapan insan, tövbe edip af dilerse affedilir m?
- Ne kadar tövbe (tevbe) etmeliyim?