Topraktan ev almak helal mi?
- Topraktan sistemi caiz mi?
- Topraktan projesi ile ilgili bir soru sormak istiyorum. Sistem şöyle;
Şirket ile bir sözleşme yapılıyor. Bu sözleşmeye göre Arsa Payı Oranı Fiyatı 2.200.000 Tl. Bir kısmı peşinat bir kısmı taksitli ödemeyle (240 ay) toplamda 2708945 tl ödeme yapılıyor. Taksit ödemeleri belli vade farklarıyla hesaplanmış. Arsa ödemesi tamamlandıktan sonra bu araziye yapılacak ev için ödemeler başlıyor. Ev için şimdiden belirlenmiş bir fiyat ve ödeme planı var ancak firma süreç içinde en fazla %10 kar farkı ekleyebilir diye bir sözleşme maddesi bulunuyor.
- Bu durumda “Satım akdine konu olan malın akit esnasında mevcut olması, satış bedeli ile ödeme zamanının (vadenin) açık ve net olarak belirlenmesi gerekir” hükmüne mugayir bir durum oluşmuş oluyor mu?
Değerli kardeşimiz,
İstısnâ (eser sözleşmesi) ve selem (para peşin zirai mal üretilince) şeklindeki işlemlerde işlem (akit) yapılırken mal mevcut değildir ve bu akitler meşrudur, helaldir...
Ev yapıp satanla sözleşme yapan istısnâ akdi yapıyor. Parayı kısmen veya tamamen peşin de taksitlerle de ödeyebilir. Ev yapılınca satın alana teslim edilir. Ödeme vadesi ve bedel, ileride anlaşmazlık çıkmayacak şekilde belirlenir. Mesela, “Bedel şu kadardır, vade farkı da şudur.” dense, “Vade farkı şu veya bu sabit (tartışmasız) kritere göre revize edilir.” dense, bedel belirsiz olmaz, akit uygun olur.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Öğrenim ücretine vade farkı almak faiz mi?
- Ödeme vadesine göre fiyat belirlemek caiz mi?
- Maket üzerinden gayrimenkul almak caiz mi?
- BORÇLARDA ENFLASYON
- Amerikan borsasında santa rally almak küfür müdür?
- Müşteri ve esnaf açısından kredi kartı ile taksitli alışveriş yapmak caiz mi?
- Yarım sünnet, sünnet sayılır mı?
- Opsiyon kontratı; bir hisseyi gelecek bir tarihte almak veya satmak caiz mi?
- TOKİ 250.000 konut projesi helal mi?
- Kredi kartı kullanmak caiz mi? Finans kurumlarının kredi kartlarının ödemesinin gecikmesi durumunda aldıkları fark faize girer mi?