Ticaret ve sanayi odasında çalışmak caiz midir?
- Malum bu odalarda kayıtlı sanayi ve diğer kobilere kredi veriliyor ve ayrıca yeni iş kuranlara teşvik veriliyor?
- Buraların tek faaliyet alanı kredi vermek değil ama kredi de veryor.
- Bir de mesela burada çalışırken kredi vermeyen biriminde çalışsak, bu caiz olur mu?
Değerli kardeşimiz,
İslam dini kişilerin meşru işlerle uğraşmalarını ve geçimlerini helal yollardan elde etmelerini önerir. Dinimizde haram kılınan şeylerin yapılması günah olduğu gibi, bunların yapılmasına yardımcı ve aracı olunması veya bunlara rıza gösterilmesi de günahtır. (bk. Maide, 5/2)
Buna göre faiz, kumar, içki gibi İslam'ın haram kıldığı ürünlerin alım-satımını yapmak, bu ürünlerin ticareti için aracı olmak, pazarlamasını yapmak vs. alanlarda çalışmak caiz değildir.
Bu alanlarda çalışan kişiler, gayrimeşru işlerin yanında dinen meşru olan bazı işleri de yaparlarsa, bu durumda onların almış oldukları maaş/ücretin bir kısmı, bu tür helal işler için harcadıkları emeklerinin karşılığı olduğu için tamamen gayrimeşru olarak nitelendirilemez. Ancak bu durumdaki kişilerin başka iş aramaları doğru olur.
Şu kadar var ki; asıl maksadı faizle iştigal etmek olmayan ve gelirlerinin büyük bölümü helal kazanca dayanan işyerlerinde çalışmak caizdir. Zira gelirinin büyük kısmı helal olan bir kurumda çalışmanın hükmü, gelirinin tamamı veya büyük bir kısmı haram yollardan sağlanan bir kurumla aynı tutulamaz.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Haram yayınlar yapan internet sitelerine sunucu hizmeti vermek caiz midir?
- Eczanede çalışan bir kişinin kazancı haram olur mu?
- Kenevir yetiştirmek, alım satımını yapmak haram mı?
- At yarışları caiz mi? Hipodromda at antrenorlüğü, at işletmeciliği, veterinerlik gibi meslekler caiz mi?
- Bankaya bağlı sigorta şirketinde çalışmak ve pirim almak caiz midir?
- Haram yolla kazanılan parayla veya malla yardım yapılır mı; bu yardımdan sevap alınır mı?
- Bankada çalışmak caiz midir?
- Kızıl haç logosu olan ilk yardım ürünleri kullanmak, satmak caiz midir? Bu logonun bulunduğu bir hastanede çalışılabilir mi?
- Başörtüsüz kadın resmi olan ürünlerin reklamını yapmak günah mı?
- Yönetici olduğum mağazada bir üst pozisyon teklif edilirse, o zaman sorumluluk alanıma alkollü içecekler bölümü de dahil olacağından dolayı, sorumlusu olacağım. Caiz midir?