Eczanede çalışan bir kişinin kazancı haram olur mu?

Tarih: 12.09.2020 - 20:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- İlaçlarda bulunan etil alkol, domuz mamulleri gibi sebeplerden dolayı, eczanede çalışan bir kişinin kazancı haram olur mu?
- Maalesef ki Almanya gibi ülkelerde etil alkol ve domuz mamulleri barındırmayan ilaçları bulmak zor bir hale geldi. Ancak bir kişi eczanede çalışıyorsa ve eczanede satılan ilaçların içinde ne olduğu bilinmiyorsa veya etil alkol ve domuzun olduğu kesin ise, eczacıların geliri haram olur mu?
- Ayrıca bu kişilerden borç para almak, hediyelerini almak, genel olarak para istemek caiz olur mu?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Normal şartlar altında eczanede çalışmanın dinen bir sakıncası yoktur. Ancak alternatifi mevcut olmasına rağmen, içinde haram madde (domuzdan ya da alkolden elde edilmiş) bulunan ürünlerin satıldığı eczanelerde çalışmaktan kaçınmak gerekir. Çünkü İslam dini kişilerin meşru işlerle uğraşmalarını ve geçimlerini helal yollardan elde etmelerini emreder.

Dinimizde haram kılınan şeylerin yapılması günah olduğu gibi, bunların yapılmasına yardımcı ve aracı olunması ve bunlara rıza gösterilmesi de günahtır.

"İyilik ve takva hususunda yardımlaşın, günah ve düşmanlık yolunda yardımlaşmayın. Allah'tan korkun, çünkü Allah'ın cezası çetindir." (Mâide, 5/2)

Bu itibarla, bir kimsenin helalinden kazanma konusunda alternatif imkanları bulunduğu sürece, dinen yasaklanan şeylerin yapıldığı ya da günaha destek olunan iş yerlerinde çalışması caiz olmaz.

Ancak bütün çabalarına rağmen geçimini sağlayacak başka iş bulamadığı durumlarda zaruret varsa, bu tür iş yerlerinde çalışabilir. Zaruret durumunun ortadan kalkması, yani yapılması helal olan uygun bir iş veya iş yeri bulması halinde ise kişinin, helal olan alanı tercih etmesi gerekir.

Öte yandan herhangi bir kimseden hediye veya borç almak ya da ikramını kabul etmek, para istemek konusunda aşağıdaki hususlar göz önünde bulundurulmalıdır:

1. Kazancının tamamı haram olan bir kimsenin ikramını veya hediyesini kabul etmek caiz değildir.

2. Kazancının çoğunluğu haramdan oluştuğu bilinen bir kimsenin ikramı ve hediyesini kabul etmek de dinen uygun değildir.

3. Kazancının çoğunluğu helal olmakla birlikte, bunun içerisinde haram kazancın da olduğu bilinen bir kimsenin ikramı ve hediyesi kabul edilebilir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun