Tekrar vicdan sahibi nasıl olunur?
İslam’a göre vicdanını kaybetmiş biri tekrar vicdan sahibi nasıl olur?
Değerli kardeşimiz,
“Hiç (evvelce) küfürle ölü olup (imanı tercih ettikten sonra) kendisini hidayetle dirilttiğimiz ve ona, insanlar arasında yürüdüğü bir iman (nur) verdiğimiz kimse, inkarı nedeni ile (iç daraltıcı) karanlıklar içinde kalmış olan ve (inkarında ısrar ettiği halde) ondan bir türlü çıkmayacak kimse gibi olur mu? (Olmaz). (Kafirler için yaptıkları şeyler işte böyle içinde bulundukları hali anlamayacak derecede onları etkilemekte hissiyatlarını felç etmektedir) böylece halleri onlara yaldızlı gösterilmektedir.” (Enam, 123)
Bu ayette belirtildiği üzere vicdanı imansızlık bataklığına düşmüş bir kimse, iradesini imandan yana kullanması neticesinde hidayetle diriltilir. Bu hidayete yöneliş beraberinde geçmiş ve geleceği iman nuru ile aydınlatan bir emniyeti verir.
Kalbi inkar karanlığında boğulmuş bir nefis, bütün kainatın Allah’ın varlığına ve birliğine olan şahitliğini yalanlayan ve görmezden gelen bir tavırla sürekli -deyim yerindeyse- negatif bir enerji üretmektedir. Hayat süresince yaşanılan zamanın ve mekanın tüm birimlerinde inkar neticesinde elde edilen korkunç bir yokluk duygusu ve soğukluğudur.
İman ehli ise yaşadığı hayatın tüm an ve mekanlarında, tavır ve hallerinde varlık alemlerine ve nihayet mutlak var olana yönelmiştir. Mümin, bu nedenle daima varlık neşreden var olmanın sınırlarını sonsuza ve ebediyete açan bir durumdadır.
Vicdan denilen derin varlık duyumsamamızın talep ettiği temel unsur da ebedi varlıktır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Bana İslamiyeti kanıtlayabilir misiniz?
- İnsanı aldanmaya götüren sebepler nelerdir?
- Peygamberimiz (asm)'in isimleri arasında "Adil" "Burhan" gibi Allah'a da nisbet edilen isimlere yer verilmiş, bunu nasıl anlamalıyız?
- Araf sûresi 179. Âyetini açıklar mısınız? Allah insanları cehennem için mi yaratmıştır?
- Tanrı ayrıntılarla uğraşmaz, düşüncesinin sebebi nedir?
- Kur’an'ın kaynağı cahiliye devri şiirleri mi?
- Allah kulunu, mahlukatı sevmiş de yaratmış ne demektir? Nasıl anlamalıyız?
- Said Nursi kendi kitaplarını ve kendi itibarını pazarlıyor mu?
- Bazı kimseler, inanma ihtiyacının insanın aciz bir varlık olmasından ve sığınma ihtiyacı duymasından kaynaklandığını iddia ediyorlar?
- Gnostizm ile tasavvuf aynı mıdır?