Suçsuz oldukları halde, Hz. Yusuf kardeşlerine neden hırsız dedi?

Tarih: 11.03.2021 - 12:44 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Ayetlerden öğrendiğimize göre, Hz. Yusuf kardeşlerine hırsız deniliyor. Ancak onlar su kabını çalmamışlardır. Bu durumda neden hırsız deniliyor?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İlgili ayetin meali şöyledir:

"Yusuf, onlar için yüklerini hazırlattığı zaman su kabını kardeşinin yükü içine koydu! Sonra bir tellal, 'Ey Kafile! Siz mutlaka hırsızsınız!' diye seslendi." (Yusuf, 12/70)

Hz. Yusuf'un kardeşlerine hırsız denilmesine birkaç açıdan cevap verilebilir:

1. Hz. Yusuf’un kardeşleri zaten Hz. Yusuf'u, yalan ve hile babalarından çalıp kuyuya atmışlar, sonra da satmışlardı. İşte bu davranışları dolayısıyla bu ismi almaya layıktılar. Bu açıdan onlara hırsız demek doğru bir nitelemedir.

2. Bunun manası, “Ey kafile sahipleri, sizin haliniz hırsızların haline benzedi, yani başkasına ait bir şey, hükümdarın rızası olmaksızın sizin yanınızda bulunuyor." demektir.

3. Bu durum, Hz. Yusuf’un kardeşiyle birlikte bir arada olmak için ve kardeşini onlardan ayırıp yanında bırakabilmek için başvurduğu bir çare idi. Bu da, Bünyamin'in hükümdarın su kabının kendi eşyaları arasına konulduğunu bilmemesi ve Hz. Yusuf'un da bunu bizzat ona haber vermemesi esasına binaen böyle kabul edilebilir.

4. Bu ifade esasen soru sormak anlamındadır. Yani “siz hırsızlık mı yaptınız?” demektir. Nitekim Yüce Allah'ın: “Ve bu ... bir nimettir.” (Şuara, 26/23) buyruğu da böyledir. Yani “senin, benim başıma nimet diye kaktığın şey bu mudur?” demektir. (bk. Kurtubi, ilgili ayetin tefsiri)

Bu açıklamalardan maksat, Hz. Yusuf’a herhangi bir şekilde yalan nispet etmemektir. Zira peygamberler hangi durumda olursa olsun asla yalan söylemezler, her dedikleri doğrudur.

İlave bilgi için tıklayınız:

Hz. Yusuf, kardeşlerine tuzak mı kurmuş?
Yusuf Suresi 78. ayetinde Hz.Yakub (a.s)'ı çocukları şeyh diye ...
Hz. Yusuf'un maşrapayı kardeşinin yüküne koyup alıkoymak için ...
Hz. İbrahim yalan mı söyledi?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun