Yusuf suresi 78. ayetde Hz. Yakub'a çocukları şeyh diye nitelendirmişler. Neden peygamber olduğundan bahsetmiyorlar?
Değerli kardeşimiz,
Belagat, mukteza-yı hale mutabakattan ibarettir. Yani, mevcut durum nasıl bir söz söylemeyi gerektiriyorsa, onu söylemek esastır. Hz. Yakub (as)’ın çocukları, babalarının peygamberliğini değil, yaşlı olduğunu nazara vermek durumunda idiler. Çünkü, kardeşleri -görünürde- hırsızlık suçundan alıkonmuştu. Babalarının, Yusuf (as)’dan sonra bunun kaybına tahammül edemeyeceğini düşünüyorlardı. Ne yapıp yapıp bu kardeşlerini kurtarmak istiyorlardı.
Kendilerinden birinin bile onun yerine cezalandırılmasına rıza gösteriyorlardı. Şimdiye kadar Vezirin(Yusuf’un) çok şefkatli ve merhametli bir kimse olduğunu müşahede etmişlerdi. İşte onun bu damarından istifade etmek istiyorlardı. Bunu da babalarının şeyh/pirifâni olduğunu söyleyerek işi başarmak istiyorlardı ve ayette ifade edildiği üzere bu kozu kullandılar.
“Yusuf’un kardeşini alıkoyması karşısında, onlar şöyle dediler: ‘Aziz vezir! Onun pirifâni bir babası var (bu küçük evladını kaybetmeye dayanamaz), onun yerine bizden istediğini alıkoy. Gerçekten seni anlayış gösteren, iyilik sever insanlardan olarak görüyoruz!’ ” (Yusuf, 12/78)
İlave bilgi için tıklayınız:
- Hz. Yusuf (as), sadece kardeşlerine ders vermek için mi gönderilmştir? ...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Yusuf Suresi 78. ayetinde Hz.Yakub (a.s)'ı çocukları şeyh diye nitelendirilmişler. Neden Peygamber olduğundan bahsetmiyorlar?
- “Namaz ve sabır ile Allah’tan yardım dileyin.” ayetini açıklar mısınız?
- Günahkarların yüreklerine su serpen bir ayet
- Teberrük caiz mi?
- Ayetlerde içkinin "işkembeye" benzetildiği söyleniyor, doğru mu?
- "Herşey helak olacaktır." Ayetine göre yaptığımız ibadetlerde mi yok olacaktır?
- Ayette geçen on gün hangi günlerdir?
- Kur'an-ı Kerim'de birkaç yerde tekrar edilen İmam-ı Mübîn, Kitab-ı Mübîn nedir?
- "Yemin olsun, gizlenen ve açığa çıkan" yıldızlara şeklinde olan ayeti nasıl anlamalıyız?
- Rahman'ın Âyetleri / Enam Sûresi 102- 110 Ayetleri