Hz. Yusuf zamanındaki firavun kimdir?
- Eski Mısır tarihi meraklısı olarak bir soru sormak istiyorum. Araştırdım, fakat pek güvenilir bir sonuç bulamadım. İslam dinine ters gelecek şeyler okudum. Benim merak ettiğim Hz. Yusuf zamanındaki hükümdar (ki hükümdar diye geçiyor Kur'an'da) kim?
-Mısırlılar gibi her şeyini yazıya döken insanlar, nasıl olurda hiç Hz. Yusuf’tan ve yaşadığı zamandaki olaylardan bahsetmezler. Örneğin hükümdar rüya görüyor, Hz. Yusuf yorumluyor, kıtlık olacak sonra bolluk olacak diyor. Kıtlık olsa kesin kayda alırlardı diye düşünüyorum?..
Değerli kardeşimiz,
- Unutmamak gerekir ki, İsrailoğullarına gönderilen peygamberlerle ilgili en önemli tarih kaynağı Tevrat(ahd-ı atik)tır. Hz. Yusuf’un hayat hikayesi, orada -Kur’an’a yakın bir tarzda- anlatılmaktadır.
Yıllar boyunca yapılan araştırmalar sonucunda, Mısır tarihinde yer alan isimlerle İsrail kaynaklarında geçen isimlerin farklı olsa da aynı kişilerden bahsedildiği görüşü benimsenmiştir.
Birçok tarih araştırmacısı, Mısır tarihinde ismi geçen Imhotep'in Mısır tarihindeki Yusuf ile aynı kişi olduğuna kanaat getirmişlerdir. [Ya da Zaphenath-Paneah olarak da anılmaktadır / “Ve Yusuf'a Zaphnath-paaneah (Dünya Koruyucusu) adını verdi" -Tekvin, 4l: 40-45]
Tarih, Imhotep'in yapılarından da bahsetmektedir. Hz. Yusuf zamanındaki Kral'ın "King Djoser" olduğu söyleniyor. Kıtlığın, Djoser'in hükümdarlığının 18. yılında gerçekleşmesi bir tarihi kayıt olarak anılılıyor. Sahra'da yer alan Djoser'in Piramiti, yapılan ilk piramit olup Imhotep tarafından yapılmıştır. Kıtlık zamanında insanlar birbirlerine bağlantılı piramitler arasında tahıl satılan bir piramitten tahıl satın almışlardır ve bugün hala tahıllardan kalıntıların piramitlerin içerisinde yer alması da ilginçtir. Tahıl siloları bugün gezilebilmektedir.
İncil'de anlatılana göre Hz.Yusuf'un "benim kemiklerimi İsrail'e götürün" vasiyeti bulunmaktadır ve ilginçtir ki Imhotep'in naaşı hiçbir zaman Mısır'da bulunamamıştır.
Arkeoloji uzmanlarına göre Hz.Yusuf'un mezarı bugün Filistin'de yer almaktadır ve bugün bir ibadet yeri olarak gezilebilmektedir. (Mary Nell Wyatt, Joseph in Ancient Egyptian History)
24 Eylül 2009 yılında bulunan tarihi bir sikke üzerinde, kıtlık yıllarına ait semboller yer almakta olup bugün o tarihi para Mısır müzesinde sergilenmektedir. (The Middle East Media Research İnstitute: http://www.memri.org/report/en/o/0/0/0/0/0/3663.htm)
- İslam kaynaklarında o günkü kralın adı “el-Velid b. er-Reyyan”dır. (bk. el-Meraği, Yusuf suresi, 54-55. ayetin tefsiri; bazılarına göre adı “er-Reyyan”dır. bk. Razi, ilgili yer)
Diğer bazı bilgilere göre, Hz.Yusuf bu dönemde (m.ö. 1500) yaşamıştır. Mısır dilindeki ismi Yuzarsif'tir. Hz. Yusuf 3. Amenhotep zamanında saraya köle olarak gelmiş, 4. Amenhotep zamanında Kralın başdanışmanı ve Mısır Azizi olmuştur. 4. Amenhotep Hz. Yusuf'a tabi olup bir tek Allah'a iman etmiş ve Akhenaton ismini almıştır. Akhenaton bir tek Allah'a iman eden demektir. Nefertiti de Allah'a iman edenler arasındadır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Hz. Yusuf'un hayatını anlatır mısınız?
- Hz.Yusuf (as) Mısır?da yönetici olduğunda, peygamberlik görevine başlamış mıydı?
- Bazı kelimeler Türkçe'de nasıl anlam farklılığına uğruyor?
- Hz. Yusuf, sadece kardeşlerine ders vermek için mi gönderilmiştir?
- Yusuf suresindeki kuraklık gerçekle çelişkili midir?
- Bazı ayetlerde "Gaybı Allah'dan başkasının bilemeyeceği" ifade edilmektedir. Bazı peygamberlerin ve bazı veli zatların gelecekle alakalı haberler vermelerini bu ayetler ışığında nasıl değerlendirebiliriz?
- Rüyanın dinimizde bir bağlayıcılığı var mıdır?
- Kardeşleri Hz. Yusuf’a neden hırsız demişler?
- Suçsuz oldukları halde, Hz. Yusuf kardeşlerine neden hırsız dedi?
- Züleyha, kadınların ellerini keseceğini biliyor muydu?