Şu duayı okuyan, 400 köle azat etmiş gibi olur, sözü hadis midir?
- Bu rivayetler sahih mi?
1. Resûlullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Her kim Ramazan ve Kurban bayramlarında bayram namazından evvel 400 kere: لَا اِلهَ اِلَّا اللَّهُ وَحْدَهُ لَا شَرِيكَ لَهُ لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ يُحْيِي وَيُمِيتُ وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ derse, Allahü Teâlâ onu 400 huri ile evlendirir ve sanki o, 400 köle azat etmiş sayılır. Allahü Teâlâ ona kıyamet gününde şehirler inşa edecek ağaçlar dikecek melekler vekil kılar.” [Sâfûrî, Nüzhetül-Mecâlis, s. 155]
2. Resûlullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Kim bayram günü 300 kere “sübhânellâhi ve bihamdihi” der ve sevabını ölmüş müslümanlara bağışlarsa, her müminin kabrine 1.000 nur girer ve o kişi öldüğü zaman Allahü Teâlâ onun mezarına da 1.000 nûr gönderir.” [Taberânî, el-Evsât, 1/357]
3. sorum: Huriler; siyah gözlü, siyah saçlı, siyah kirpikli, kırmızı yanaklı, kırmızı dudaklı, gözleri siyah sürmeli, beyaz tenli, göğüsleri dik, yuvarlak, sert, sarkık değil, vücuduna yapışık değil, öyle mi?
Değerli kardeşimiz,
1. Bu bilgi için bk. -bizim nüshada- Sâfûrî, Nüzhetü'l-Mecâlis, s. 175.
Bu rivayetin sahih olup olmadığını tespit edemedik.
2. Bu bilgi de Nüzhetü'l-Mecâlis’te aynı yerde geçmektedir.
Bu bilgiyi Arapça ve Türkçe sitelerde verilen kaynaklarda bulamadığımız gibi, taradığımız başka kaynaklarda da bulamadık.
Not: Bazı alimlerin değerlendirmesine göre soruda yer alan bilgilerin aslının olmadığı söylenmiştir. (bk. Sübülül-bahsi’s-selime)
3. Kur'an’da ve bazı hadis metinlerinde hurilerin tasviriyle ilgili açıklamalar bulunmakla birlikte duyuların ve duyu verilerine dayalı aklî istidlâlin alanlarını aşan ahiret hayatına dair tasvirler konunun mahiyetini anlatmaktan ziyade genel bir fikir vermektedir.
Nitekim bir ayette, müminler için hazırlanan ahiret mutluluğunun dünyada hiç kimse tarafından bilinemeyeceği ifade edilmiş (Secde, 32/19), Hz. Peygamber (asm) de bu mutluluğun dünyada görülüp işitilmeyen ve tasavvur edilemeyen türden olduğunu söylemiştir. (Buhârî, Tevhid, 35, Bedü’l-ħalk, 8; Müslim, Cennet, 2-5)
Cennet, saadet ve mutluluk diyarıdır ve istenilen her şey vardır ve olacaktır:
"... orada nefislerin arzu ettiği ve gözlerin lezzet (zevk) aldığı her şey var. Ve siz orada süresiz kalacaksınız." (Zuhruf, 43/71)
“... Orada nefislerinizin arzuladığı her şey sizindir ve istediğiniz her şey de sizindir." (Fussilet, 41/31)
"... Onlar nefislerinin arzuladığı (sayısız nimet) içinde ebedi kalıcıdırlar." (Enbiya, 21/102)
İlave bilgi için tıklayınız:
- İbadetlere vadedilen netice ve sevaplara kavuşmanın şartları nelerdir?
- Cennet hayatının özellikleri nelerdir? Cennet de olsa, sonsuz hayat ...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Ğaşiye suresi 8-14. ayetlerine göre, insanın sadece yüksek cennette mutlu olacağı anlamına mı gelir?
- ?Oğlan çocuğunun idrarının değdiği yere su serpme ve kız çocuğunun idrarının değdiği yeri ise yıkama? ile ilgili hadisleri nasıl anlamak gerekir?
- Hz. Peygamber Efendimizin bazı beddularını haksız yere yaptığını söylemek (Müslim, Birr, 88-97), ona bir saygısızlık değil midir?
- Hz. Aişe oyun seyrederken Peygamberimizin sırtına mı binmiştir?
- Vitir namazından sonra okunacak duayla ilgili rivayet sahih midir?
- Kıbleye doğru abdest bozmak günah mı?
- Nasıl olsa Allah affeder diye, namaz kılmamak olur mu?
- Kadının geçimsizliği durumunda başvurulacak çareleri Kur'an ve hadisler ışığında açıklar mısınız?
- “Günahından tam olarak dönüp tövbe eden, onu hiç işlememiş gibidir." hadisinin tefsirini açıklar mısınız?
- Cennet hayatının özellikleri nelerdir?