"Sosyal İslam" nedir? "Sosyal İslam" ile "Siyasal İslam" arasında ne fark var?
Değerli kardeşimiz,
İslam dininde siyasal (siyasî) veya "sosyal İslam" diye bir kavram yoktur. Bunlar tamamen ithal malıdır. Semavî bir din olan İslam’ın böyle beşerî sözcüklerle yamanmaya ihtiyacı da yoktur.
Evet, "siyasal İslam" terkibi yanlıştır; dilbilgisi bakımından değil, kavram olarak yanlıştır, karşılığı yoktur; çünkü bir tane İslam vardır, onun kitabı, peygamberi ve mensupları bellidir.
Asırlardır İslam'ın temel bilgi ve hüküm kaynakları alimler tarafından yorumlanır, mensupları da bu yorumlardan birine veya birkaçına göre uygulama yaparlar, müslümanca yaşamaya çalışırlar. İslam'ın bir tek olması, bütün yorumların ve uygulamaların da bir tek, bir çeşit, tek tip olmasını gerektirmez. Hem inanç, hem de amel (İslam'ın ibadet ve hayat düzeni kurallarına uygun hareket, davranış) bakımından farklı yorumlara dayalı mezhepler vardır, bir mezhebin mensupları içinde de tam veya eksik uygulama bakımından farklılıklar vardır; ancak bu farklılıklar "farklı İslamlar" olarak isim almamışlar, mesela Matüridi İslam'ı, Eş'ari İslamı, Şafiî İslamı.., keza salihlerin İslam'ı, fâsıkların İslam'ı... denmemiştir.
İslam yalnızca ibadeti ve ahireti anlatmaz, müminlerin dünya hayatında riayet edecekleri bazı kaideler de koyar ve buyruklar da verir. Buradan hareketle kimse, mesela ibadet alanını kastederek "ibadet islam'ı", hukuk alanını kastederek "hukuk İslam'ı"... demez. İslam'ın siyasetle ilgili emir ve yasakları da vardır, İslam'ı teori ve inanç olarak siyasetten ayırmak mümkün değildir.
Bazı Müslümanlar siyasi hayatın da İslam'a göre düzenlenmesi ve yürütülmesini ister, bunun için örgütlenir ve faaliyet gösterirlerse bunlara "siyasi Müslüman" ve bunların dinlerine de "siyasi İslam" demek doğru olmaz. Ortada bir tek İslam vardır, bazı Müsülümanlar bunun tamamını uygulamak isterler veya buna güçleri yeter, bazıları da bir kısmını uygular veya uygulayabilirler. Bir isim vermek gerekirse bu, İslam'ı bölerek, çeşitlendirerek değil, uygulamanın tam veya eksik olmasına, şu veya bu yoruma dayanmasına göre yapılır.
Müslüman "teslim olan"dır. Allah'ın buyruğuna, irade ve rızasına teslim olandır. Allah namaz kılmayı, oruç tutmayı emrettiği gibi faizi, zinayı, müstehcenliği, rüşveti, zulmü, istibdadı da yasaklamıştır. Müslüman olarak Allah'a teslim olan kişi pazarlık yapmadan, dinin kurallarını bölmeden -elinden geldiğince- hayatının bütününde ona teslim olur. Evin içinde, camide Müslüman, kamusal alanda gayri müslim olamaz. Asıl vazifesi kamusal alanda da İslam'a aykırı (buna insan haklarına ve ahlaka aykırı da diyebiliriz) bir durumun oluşmasını engellemektir, buna gücü yetmezse, başkalarına dokunmadan kendisi özel ve kamusal alanda müslümanca yaşar, buna da gücü yetmezse yapabildiğini yapar, yapamadıkları için de -gücünü aştığından- bağışlanır.
Özetle, tekrar edelim ki, İslam’da “siyasal İslam-sosyal İslam” diye bir terminoloji yoktur. Ancak İslam, hayatın bütün sahalarını kapsayan, sosyal, siyasal, kültürel, ekonomik, toplumsal her türlü konuda düzenleme getiren evrensel bir dindir...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Siyasi İslam veya Siyasal İslam deyimlerini kullanmak doğru mu?
- LAİKLİK
- ANAYASA
- Müslümanların antisosyal olduğu iddiasına ne dersiniz?
- Ebu Basir’in Kureyş kervanlarını basması, terör için bir dayanak noktası olabilir mi?
- TARİH
- Fıkıh Mezheplerinin Sosyal Yapı Perspektifinden Mukayesesi —Said Nursi ve Şa'rani Örneği—
- DİN
- Melekler sevinç, hüzün, mutluluk yada heyecanın nasıl duygu olduğunu bilirler mi? Örneğin mümin bir insan aglarsa melekler üzülür mü?
- Konuşma korkum var, çözüm nedir?