Sopa cezalarının erkeğe ve kadına eşit uygulanması haksızlık değil midir?

Tarih: 20.05.2015 - 00:46 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Sopa cezalarının erkeğe ve kadına eşit uygulanması (eşit sayıda vurulması) haksızlık değil midir?
 - Çünkü kadın erkeğe göre daha zayıf, daha hassas ve daha naziktir. Kadına daha mı yavaş vuruluyor ya da özel bir sopa mı kullanılıyor?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İslam’da celde (sopalama) cezası uygulanırken, cinsiyete bakılmaksızın eşit sayıda sopa vurulur. Zira Kur’an-ı Kerim, zina eden kadına ve erkeğe cinsiyet ayrımı yapmaksızın yüz mutedil (sakat bırakmayan, vücutta iz yapmayan) sopa vurulmasını emretmektedir.(bk. Nur, 24/2)

Şu kadar var ki, cezanın infazı sırasında sopanın çok acıtan veya yaralayan türden olmaması, vurmanın ne çok sert ne de çok yavaş olması, kanamaya veya bir organın zarar görmesine yol açmaması gerekmektedir.

İnfaz tehlikeli görülen çok sıcak veya çok soğuk zamanlarda da yapılmaz. Cumhuru ulemaya göre hasta, loğusa ve hamilelerin infazı ertelenir. Hz. Peygamber (asm) zamanında böyle bir uygulama yapılmıştır.(Ebu Davud, Hudud, 39)

Hanefi ve Malikiler’e göre, infaz sırasında erkek mahkumun avret yerleri hariç vücudu çıplak olur; diğer mezheplere göre ise yalnız kalın giysileri çıkarılır. Mahkum kadın ise ittifakla sadece kalın giysileri çıkarılır. Yüz ve cinsel organlar gibi hassas bölgelere vurulmadığı gibi, bir yere devamlı olarak vurulmaz, aksine sopa muhtelif yerlere dağıtılır. Çünkü bu cezadan kasıt, mahkumu öldürmek veya yaralamak değil, ıslah ve caydırıcılıktır. (bk. TDV İslam Ansiklopedisi, Zina md.)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun