Şirketimizi borsaya açmamız caiz mi?
- Şirketimizi borsaya açarsak pek çok insan şirketin hisselerini satın alacak. Hisse alırken ödedikleri bedeller şirketin sermayesine katılmış olacak.
- Ancak hisse satın alan kişiler, bu hisseleri helal parayla mı yoksa haram parayla mı satın alıyor, bunu bilemiyoruz. Bu durumun şirket sahibi açısından dinen bir yükümlülüğü var mıdır?
Değerli kardeşimiz,
Şirketi borsaya açmak demek, hisse senedi alanları şirkete ortak etmek demektir.
Borsada alınıp satılan hisse senetleri ile şirket malvarlığının değeri zaman zaman birbirini tutmaz; bu sebeple fıkıh âlimleri, hisse senetlerinin menkul kıymet olarak piyasa değerinin esas olduğu içtihadında bulunmuşlardır.
Bir kişiden veya şirketten bir malı, bir maddi değeri satın alan kimsenin parayı nereden kazandığı, satıcıyı ilgilendirmez ve sorumlu kılmaz; o, parayı kazanan kişiyi ilgilendirir ve onun sorumluluğundadır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Hisse senedi aldığımız zaman, onu satmak için bir zaman aralığını beklememiz gerekli midir?
- Borsa, yani hisse senedi alıp satmak caiz midir?
- Faiz ile uğraşmayan şirketlerin borsadan hisselerini almak caiz midir?
- Finans Kuruluşları ve Faiz
- Borsa caiz diyenlerin fetvası ile amel edebilir miyiz?
- İşyerim adına bozdurduğum yüksek miktarda dövizlerden dolayı, dövizcinin vereceği komisyonu alabilir miyim? Mesela 10,000 doları liste fiyatı 1,240'dan bozuyorken, bana diyor ki 1,260'dan sana bozarım. Bu aradaki 20 kuruşluk farkı kendime alsam olur mu?
- Şirket ortakları nasıl zekat verirler?
- Hazine Müsteşarlığı Varlık Kiralama Anonim Şirketi (HMVKŞ) tarafından ihraç edilecek olan kira sertifikalarını almak cazi midir?
- Katılım Endeksi’nden işlem yapmak caiz mi?
- Bir ihaleye iki farklı dosya ile girmek haram mı?