Seferilikte (yolculukda) kazaya kalan namazları, daha sonra kılarsak tam mı yoksa kısaltarak mı kılmamız gerekir?

Tarih: 31.07.2006 - 08:28 | Güncelleme:

Soru Detayı
Cumartesi günü tatile gidip döndük, bu arada öğle namazını seferi kıldık. Pazar günü ikindi vakti evimize döndük, arada kalan beş vakit namazı kılmadık, onların kazasını seferi mi kılmamız gerekiyor?
Cevap

Değerli kardeşimiz,

Ne zaman seferi olunacağı konusunda iki ayrı görüş vardır:

1. Mesafeyi esas alanlar. Bu anlayışa göre 90 km kadar bir yolculuğa çıkılırsa, seferi sayılacağından namazlarını kısaltır.

2.  Zamanı esas alanlar. Bunlara göre 3 gün yolculuk yapmak kişiyi seferi yapar. Bu durumda namazlarını kısaltabilir, yoksa kısaltamazlar.

Hanefilere göre seferi olan birisinin dört rakatlı namazları iki kılması gerekir. Ancak dört olarak da kılsa namazı geçerlidir. Şafilerde ise yolcu bile olsa tam kılmak daha faydalıdır.

Farz edelim ki gerçekten seferi olduğumuz hâlde namazı tam kılsak bile, namazımız geçerlidir. Eğer gerçekten seferi değilsek, bu durumda iki kılmak namazımızı bozar. O hâlde ihtiyaten de dört kılmanın daha isabetli olacağını düşünüyoruz. Bununla beraber bir anlayışı esas alıp ona göre hareket etmek, diğer anlayış sahiplerini de kötülememek gerekir.

Bu durumda kendinizi seferi olarak kabul ediyorsanız, kazalarını da seferilikteki gibi kısaltarak kılarsınız. Eğer seferi olarak görmüyorsanız, o takdirde kazasını da tam olarak kılarsınız.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 5.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun