Seferi olan kişi, yolculuğu tamamlamadan dönerse, dönüş yolunda namazlarını nasıl kılar; seferî mi, normal mi?
Değerli kardeşimiz,
Hanefi Mezhebine göre, ne zaman seferi olunacağı konusunda iki ayrı görüş vardır:
1. Mesafeyi esas alanlar. Bu anlayışa göre 90 km kadar bir yolculuğa çıkılırsa, seferi sayılacağından namazlarını kısaltır.
2. Zamanı esas alanlar. Bunlara göre üç gün yolculuk yapmak kişiyi seferi yapar. Bu durumda namazlarını kısaltabilir. Üç günden kısa ise kısaltamazlar.
Hanefilere göre seferi olan birisinin, dört rakatlı namazları iki kılması gerekir; ancak dört olarak da kılsa namazı geçerlidir. Şafilerde ise yolcu bile olsa tam kılmak daha faydalıdır.
Farz edelim ki gerçekten seferi olduğumuz halde namazı tam kılsak bile, namazımız geçerlidir. Eğer gerçekten seferi değilsek bu durumda iki kılmak namazımızı bozar. O halde ihtiyaten de dört kılmanın daha isabetli olacağını düşünüyoruz. Bununla beraber bir anlayışı esas alıp ona göre hareket etmek, diğer anlayış sahiplerini de kötülememek gerekir.
Misafir, üç günlük mesafeyi tamamlamadan yarı yoldan evine dönmekle seferîlik hükmü kalkacağı gibi, sadece dönmeye niyet etmesiyle de seferîlik bozulur.
Meselâ; bir kimse iki günlük mesafeyi kat`ettikten sonra geri dönmeye niyet etse, fakat hemen de dönmeyip bulunduğu yerde bir müddet eylense, evine dönmemiş olduğu halde seferîlik hükmünden çıkmış sayılır. Artık namazlarını kasr edemez, tam kılmak zorundadır. Eğer yolcu sefer mesafesi olan üç günlük yolu aldıktan sonra geri evine dönmeye niyet etse, evine bizzat geri dönmedikçe seferîlik hâlinden çıkmaz. Burada geri dönüş niyeti kâfi değildir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Kasrın Hükmünün Kalkması:
- Seferi (Yolcunun) Namazları
- İşi gereği devamlı uzun yola çıkan kişi namazlarını nasıl kılar? Böyle bir kişi için seferiliğin hükmü nedir?
- Seferelikte namazları kısaltmayıp tam kılmanın mahsuru var mı?
- Pilot olduğum için devamlı seferiyim. Namazlarımı nasıl kılmalıyım?
- Seferi olduğumuz zamanki ortam şartları rahatsa, namazımızı tam kılmamızda bir sakınca var mı?
- Sürekli seyahat eden seferi midir?
- Seferiliğin hükümleri nelerdir? Yolculuğa çıkarken seferi olmaya niyet etmek gerekir mi? Seferi olan kişi kaza namazlarını nasıl kılar?
- Seferilikte (yolculukda) kazaya kalan namazları, daha sonra kılarsak tam mı yoksa kısaltarak mı kılmamız gerekir?
- Bir kişi kendi memleketine izne gitse, orada da on beş gün kadar kalsa, namazlarını seferiler gibi mi kılması gerekir?