Pilot olduğum için devamlı seferiyim. Namazlarımı nasıl kılmalıyım?
Değerli kardeşimiz,
Ne zaman seferi olunacağı konusunda iki ayrı görüş vardır:
1. Mesafeyi esas alanlar. Bu anlayışa göre 90 km kadar bir yolculuğa çıkılırsa seferi sayılacağından namazlarını kısaltır.
2. Zamanı esas alanlar. Bunlara göre üç gün yolculuk yapmak kişiyi seferi yapar. Bu durumda namazlarını kısaltabilir, yoksa kısaltamazlar.
Hanefilere göre seferi olan birisinin dört rekatlı namazları iki kılması gerekir; ancak dört olarak da kılsa namazı geçerlidir. Şafilerde ise yolcu bile olsa tam kılmak daha efdaldir.
Farz edelim ki gerçekten seferi olduğumuz halde namazı tam kılsak bile, namazımız geçerlidir. Fakat gerçekten seferi değilsek, bu durumda iki kılmak namazımızı bozar. O halde ihtiyaten de dört kılmanın daha isabetli olacağını düşünüyoruz. Bununla beraber bir anlayışı esas alıp ona göre hareket etmek, diğer anlayış sahiplerini de kötülememek gerekir.
Buna göre ikamet ettiği belli bir yeri olan, ama senenin çoğunu seyahat ederek geçiren birisi, kendi evinin olduğu ve oturduğu şehri veya beldeyi ikametgah olarak kabul eder. Bu ikamet ettiği yerde namazlarını tam olarak kılar.
Bundan sonra çıktığı yolculuklarda üç günü geçecekse seferi olacağından dört rekatlı farz namazlarını kısaltarak kılar. Eğer bu yolculuk esnasında bir şehir veya beldede on beş günden fazla kalırsa namazını tam kılar. Bu yolculuk esnasında on beş günden az kaldığı her yerde namazlarını kısaltarak kılar. Yani evinden çıktıktan sonra evine dönünceye kadar namazlarını kısaltır. Sadece on beş günden fazla kalacağı belli olan yerde kısaltmadan tam kılar.
Kişi uçakta iken namazlarını kılmalıdır. Vakit konusunda ise üzerinde uçtuğu ülkenin enleminde hangi namazın vakti girerse namazını kılar, kazaya bırakmaz.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Bir kişi kendi memleketine izne gitse, orada da on beş gün kadar kalsa, namazlarını seferiler gibi mi kılması gerekir?
- Seferi olan kimse, mesbuk olarak imama uyarsa namazı nasıl tamamlar?
- Sehiv secdesi gerektiren durumlar nelerdir? Sünnetlerde de sehiv secdesi yapmak gerekir mi?
- Kaldığı şehirden doğduğu köyüne giden seferi sayılır mı?
- Sünnet / nafile namazlar ve faziletleri ile ilgili hadisler nelerdir?
- KAZA NAMAZI
- Sünnet yerine kaza namazı kılınabilir mi? Bir namaz için hem kazaya hem nafileye niyet edilir mi? Kaza namazı aynı zamanda nafile yerine geçer mi?
- Kaza namazına nasıl niyet edilir? Kaç vakit namazım kazaya kalmış bilmiyorsam ne yapmam gerekir?
- Şafi mezhebine korku namazı (Salâtü'l-havf ve'l-feza') ile ilgili hükümler nelerdir?
- Peygamberimizin yirmi dört saati, yani bir günü nasıldı, nasıl yaşardı?
Yorumlar
Sürekli memleketime ve diğer şehirlere yolculuk yapıyorum. Mola zamanlarında tüm namazı kılacak kadar vaktim oluyor. Bu durumda 90 km'den fazla yol almış olsam bile namazlarımı tam olarak kılmamdan dolayı, hükme uymamak (90 km'yi geçip yolcu olmak ancak seferi değil tam namaz kılmak) gibi bir günah ile karşı karşıya kalır mıyım?
Yukarıda verilen iki ayrı kanaate göre hangisini kabul ederseniz ona göre hareket edersiniz.
Eğer 9o km. yi seferilik için yeterli görüyorsanız, bu durumda zamanınız olsa bile dört rekatlı farzları 2 rekat olarak kılarsınız. Bütün sünnetleri ve dört rekattan az olan bütün farzları ve vitir namazını ise aynen kılarsınız.
Eğer 90 km. yi değil de, diğer kanaate göre hareket ederseniz üç günden az süren yolculuklarda dört rekatlı farzları da aynen dört rekat olarak kılarsınız. Diğer namazların tamamı da aynen kılınır.
Seferi olanlar sünnet namazları kısaltmazlar. Yol emniyeti varsa sünnetler kılınır, yoksa kılınmaz. (ed- Dürrü'l-Muhtar, I. 742)
Seferiyken sünnetlerin kılınması konusunda bilgi almak için tıklayınız.
Seferi durumlarda sünnet namazlarında herhangi bir değişiklik söz konusu mu? mesela 4 rekat olan sünnet kısalır mı?