Şafi mezhebine korku namazı (Salâtü'l-havf ve'l-feza') ile ilgili hükümler nelerdir?
Deprem, sel, yıldırım çarpması, fırtına, kasırga, veba ve benzeri felâketlerden korkulması halinde yüce Allah'a yönelip sığınarak iki rek'at namaz kılmak menduptur. Mutlak bir nafile olan bu namazın cemaatle kılınması, ardından da hutbe okunması gerekli değildir. Dileyenler bunu münferit olarak kılabilirler.
Korku Halinde Kılınan Namaz
Korku halinde kılınan namazın birkaç şekli vardır:
a) Düşman kıble tarafında ise imam, cemaati iki saf olarak dizer ve her iki safla birlikte namaza durur. Secdeye vardığında bir saf onunla birlikte her iki secdeyi yapar; diğer saf ise nöbet tutar. İmam beraberindeki safla birlikte ayağa kalktığında nöbettekiler secde yaparak imama yetişirler. İlk defa nöbet tutanlar imamla birlikte ikinci rek'atın secdesini yaparlar. Bu defa diğer saf nöbet tutar. İmam oturunca nöbettekiler de secde ederler. İmam ve cemaat de teşehhüdü okuyup selâm verirler. Sevgili Peygamberimiz Usfân mevkiinde bu namazı bu şekilde kıldırmıştır.
b) Düşman kıble tarafında değilse, imam cemaati iki gruba ayırır ve her gruba ayrı ayrı namaz kıldırır. Sevgili Peygamberimiz Batn-ı Nahle denilen yerde bu namazı bu şekilde kıldırmıştır.Ya da bir grup, düşmana karşı durur ve imam diğer gruba bir rek'atı kıldırır. İkinci rek'at için kıyama kalktıklarında cemaat niyet ederek imamdan ayrılır, namazı yalnız başına tamamlarlar ve düşmana karşı nöbet tutmaya giderler. Nöbettekiler de gelip ikinci rek'atta imama tâbi olurlar. İmam teşehhüde oturunca kendileri kalkar, ikinci rek'atı kendi başlarına kılarak teşehhüdde imama yetişir ve imamla birlikte selâm verirler.Sevgili Peygamberimiz Zâtürrika' mıntıkasında bu namazı bu şekilde kıldırmıştır. Bu şekilde kılınan namaz, Batn-ı Nahle'de kılınan namazdan daha faziletlidir. İmam ikinci grubu beklerken kıraati yapar ve teşehhüdü okur. Bir görüşe göre de imam, ikinci grubun kendisine yetişebilmesi için kıraat ve teşehhüdü geciktirir.İmam akşam namazını kıldırdığında önce birinci gruba iki rek'atı kıldırır, sonra da ikinci gruba bir rek'atı kıldırır. Kuvvetli görüşe göre namazı bu şekilde kıldırmak, birinci gruba bir rek'at, ikinci gruba iki rek'at kıldırmaktan faziletlidir. İmam namazı kıldırırken ikinci grup için teşehhüdde veya üçüncü rek'atın kıyamında bekler. En doğru görüşe göre kıyamda beklemesi daha faziletlidir.
Dört rek'atlı bir namazı kıldırırken de her bir gruba iki rek'atı kıldırır.Şayet her bir gruba birer rek'at kıldırırsa, en zahir görüşe göre hepsinin namazı sahihtir. Her bir grubun sehiv yapması (yanılması) o grubun birine rek'atlarını kapsar. Yine aynı görüşe göre ikinci grubun sehiv yapması, ikine rek'atı kapsar. Birinci grubun ikinci rek'attaki sehivleri ikinci grubu kapsamaz İmamın ise birinci rek'attaki sehvi bütün grupları kapsar. İkinci rek'attaki yanılması ise birinci gruptakileri kapsamaz.
Namazı bu şekillerde kılarken silâh taşımak sünnettir. Bir görüşe göre de vaciptir.
c) Savaş veya korku şiddetlendiğinde kişi süvari olsun yaya olsun imkân bulduğu şekilde namaz kılar. Savaş esnasında rükû ve secde yapma imkânı bulamayan kişi, bu rükünleri ima ile yerine getirir. Secde imasını yaparken rü-kûunkine nisbetle biraz daha fazla eğilir.Mubah olan her savaş ve hezimet esnasında bu şekillerden birine göre namaz kılmak caizdir. Yangın, sel ve yırtıcı hayvandan korkup kaçan veya malî sıkıntı nedeniyle alacaklısı tarafından hapsedilmekten korkup kaçan kimsenin de bu şekillerden birine göre namaz kılması caizdir.Uzaktaki bir karartıyı düşman zannederek namazını bu şekilde kılanlar, daha sonra bu karartının düşman değil de başka bir şey olduğunu anlarlarsa, en kuvvetli görüşe göre "namazlarını kaza ederler.
BENZER SORULAR
- ÖĞLE NAMAZI
- Şafi mezhebine göre cemaat ile ilgili hükümler nelerdir?
- Şafi mezhebine göre vitir namazı ile ilgili hükümler nelerdir?
- Şafi mezhebine göre imamlık ile ilgili hükümler nelerdir?
- REVÂTİB
- LÂHİK
- Şafi mezhebine göre sehiv secdesi ile ilgili hükümler nelerdir?
- Cemaatle namaz kılmak / kıldırmak için imamda bulunması gereken vasıflar nelerdir?
- Cemaate imamlık yapacak kişide olması gereken özellikler nelerdir?
- Şafii mezhebine göre vitir namazı cemaatle kılınabilir mi? Vitir namazı nasıl kılınır?
Yorumlar
şimdi anladım Allah razı olsun.