Sebepler perdesini nasıl yırtabiliriz?

Tarih: 11.06.2020 - 13:36 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Sebepler Perdesi

وَاَنْزَلَ مِنَ السَّمَٓاءِ مَٓاءً فَاَخْرَجَ بِه۪ مِنَ الثَّمَرَاتِ رِزْقًا لَكُمْۚ  “Semadan bir su indirdi. Ardından onunla size rızık olarak çeşitli ürünler çıkardı.'' (Bakara, 2/22)

Her şeyin sebeplerle meydana geldiği bir âlemde ya­şıyoruz. Mesela, yağmur buluttan, meyve ağaçtan, insanlar anne ve babadan bu âleme geliyorlar. Acaba, bütün bu sebepler, kendileriyle meydana gelen şeylerin yaratı­cısı mıdır? Onlar olmasa neticeler olmaz mı? Bu ko­nuda Mevlâna şunları söyler:

“Hz. Musa’nın da Peygamberimizin de mucize­leri sebeplerle değil, Allah’ın yaratmasıyla olmuştur. Yoklara kabiliyet nereden geliyor? Allah, arayanlar için bu gök kubbenin altında bir âdet koydu, sebepler yarattı. Olayların pek­ çoğu o âdete göre meydana gelir. Fakat bazı da olur ki, kudret o âdeti yırtar, kaldırır… Fakat arayan muradına erişsin diye, çok defa yap­tığı işleri sebeple yapar, sebeple yaratır.” [Rûmî, Mesnevî, V, 129 (İzbudak tercümesi)]

İlk yaratılış, sebepler olmaksızın meydana gelmiş­tir. Mevlâna bunu “Yoklara kabiliyet nereden geli­yor?” diye ifade eder. Sonrasında ise, “âdetullah, sün­netullah” tabir edilen ilâhî kanunlarla sonuçlar sebeplere bağlanmıştır. Fakat bu kanunlar -hâşâ- Allah’ı bağlayıcı değildir.

Nitekim Hz. Musa’nın (as), Peygamberimizin (asm) ve diğer peygamberlerin mucizeleri, ilâhî iradenin isbatıdır. Cenab-ı Hak, peygamberlerinin elinde gösterdiği harikulade olaylarla dilediğini, dilediği şekilde yaptığını göstermektedir. “Sebepler, ancak birer perdedir.” [Rûmî, Mesnevî, (Tâhiru’l- Mevlevî tercümesi), XIII, 932.]

Evliyaullahın kerametleri veya bazı olağanüstü olaylar da Allah’ın sebepler kanunuyla değil, özel irade kanunuyla meydana gelir. Mesela, onuncu kattan düşen bir çocuğun ölmemesi, uçuruma yuvarlanan bir arabadaki insanların burunları kanamadan kurtulma­ları gibi olaylar, nadiren de olsa vuku bulmaktadır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 500+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun