Şahsi araca ticari araç fişi kesmek, kazancı haram eder mi?

Tarih: 04.09.2024 - 12:04 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Akaryakıt sektöründe şöyle bir durum söz konusu fatura şahısın ticari olarak kullandığı bir araba var a plakalı ama kendi şahsi binek arabasının plakası ise b plaka bu şahıs rica ile şahsi arabasına da yakıt alsa ticari olan a plakalı aracın plakasına fatura istiyor bu durum bir yerde sahte faturaya giriyor ve suç ama ne yazık ki ülkemizde sistem bu şekilde olmuş…
- Ben akaryakıt istasyonunda çalışıyorum ve patronun onayı ile bu hileli işe ortak oluyorum daha tövbe ettim istasyondan çıkmıştım başka bir işe girdim orada tutunamayınca gene aynı sektöre girdim yani hangi istasyonda çalışırsanız çalışın bu durum değişmiyor tövbemi de bozmuş oldum vicdanım hiç rahat değil ben bir şekilde bu duruma alet oluyorum buda hoşuma gitmiyor . Hocam ben günahkâr olur muyum?
1. Tövbe ettiğim halde aynı işi yapıyorum.
2. Benim bundan bir kazancım yok ama müşteri ve patron anlaşmasında ben arada kalan tarafım ne yapmam lazım?
- Ben zaten bu işi pek yapmak istemiyorum ama bulunduğum yerde iş imkanı kısıtlı olduğu için bir nevi mecbur kaldım bunun böyle olduğunu biliyordum ama bir anlık gaflet ve nefse uyma ile işe başladım şimdi hemen çıksam yeni girdiğim için çıkamıyorum da.

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Vergi kaçırmak, sahte fatura düzenlemek, devlete hile yapmak caiz değildir; hem yapılan işlem günahtır hem de kazancı haramdır. Tövbe etmek ve karışan haram kazancı temizlemek gerekir.

Fatura kesme işinde değil de aynı iş yerinde haram olmayan başka bir işte çalışabilirsin.

Yaptığın iş günah ise bundan tövbe etmek, bir daha yapmamak gerekir.

Tövbe eder sonra bozar bir daha yaparsan, yine tövbe etmen gerekir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Okunma sayısı : 55
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun