Rumların galip geleceği ile ilgili hadislerde bulunan ayrıntılı haberler tarihi kaynaklarda bulunuyor mu?

Tarih: 19.08.2014 - 14:42 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Kuran’da Rum suresinde Rumların birkaç yıl içinde galip gelecekleri yazılı. Ama ayrıntılı olarak değil, sadece galip gelecekleri yazılı. Bunun ayrıntılarını bilmek istiyorsak hadislere bakmamız gerekiyor. Hadisler de Ahad Haber olduğu için verdiği bilgiler kesin değil ve bu olay ayrıntılı olarak hadis dışında başka bir kaynakta yok diye biliyorum. Örneğin hadislerde bulunan Rum suresi ile ilgili iddiaya girildiği, 9 yıl müddet konulduğu gibi ayrıntılar sadece hadiste var ve bunlar Ahad Haber ve kesinliği şüpheli.

- Rumların galip geleceği ile ilgili hadislerde bulunan ayrıntılı haberler tarihi kaynaklarda veya doğruluğu kesin olan bir başka kaynakta bulunuyor mu?

- Yoksa benim bildiğim gibi bu ayetteki ayrıntılı haber sadece hadislerde mi var? Bu konuda bilgi verir misiniz?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

1) Evvela Rum suresinde Rumların bir kaç yıl içinde, karşısında büyük bir hezimete uğradıkları İranlılarla yeniden savaşacakları ve onları yenecekleri açıkça ifade edilmiştir. Kur’an’da / Rum suresinde açıkça;

a) Yakında Romalılarla İranlılar arasında savaşın olacağını haber vermesi tereddüde mahal bırakmayacak bir mucizedir.

b) Savaşın olacağı zaman dilimini, 3 ile 9 yılla sınırlandırılması (BİD’A) ayrı bir mucizedir.

c) Daha kısa bir zaman önce büyük bir yenilgiye uğrayan Romalıların yeniden savaşa girecek kadar kuvvetlenecekleri ve girecekleri bu savaşta büyük bir zafer kazanacaklarının ilan edilmesi açık-seçik bir gaybi haberdir ve mucizedir.

d) Aynı günde Müslümanların da (Bedirde zafer kazanmakla) büyük bir sevinç yaşayacaklarının vurgulanması ayrı bir ihbar-ı gaybidir ve bir mucizedir.

2) Ahad olan hadislerin verdiği haber değeri, tarih kaynaklarında geçen haberlerden daha büyüktür ve daha üstündür.

- Üç kişinin rivayeti de ahad sayılır. Oysa dünya hayatında insanlar genel olarak bir tek kişinin sözüne bile itimat etmektedir. Hangimiz bir kişinin verdiği bir habere “ahaddır” deyip ret etmişiz.

Ahad hadisler en az bir “zann-ı galip” ifade eder. İnsanların sosyal hayatındaki kıstasların büyük çoğunluğu bir zann-ı galip olduğu gibi, Fakihlerin içtihatlarının hemen hepsi bir zann-ı galbi ifade eder. Hanefi mezhebindeki bütün vacipler bu gerekçeye dayanmaktadır.

Dinin temel meseleleri olan ibadetlerde itibar ettiğimiz bu ölçüyü, neden -Kur’an’ın desteklediği- tarihi olaylarda kullanmıyoruz.

Halbuki öyle ahad haberler var ki, manevi tevatür hükmündedir. Örneğin, farklı zamanlarda farklı insanların, gerçekleştiği haber verdiği bir olayda şüphe etmek bir zihni hastalıktır. Yalan söyleme ihtimali yüksek olan 8-10 yaşındaki iki-üç çocuğun -farklı kaynaklar göstererek- verdiği bir haberde bile kimse tereddüt etmez.

3) Bununla beraber Rum suresinde geçen bu olay pek çok tarih kaynağında da yer almıştır. (Misal olarak bk. Taberi, Tarihu’t- Taberi, 1/467-468; İbnu’l-Mutahhar, el-Bed’u ve’t-Tarih, 1/253; Zehebî, Tarihu’l-İslam, 1/60;  İbnu’l-Esir, el-Kamil, Fi’t-Tarih, 1/165, İbn Haldun, et-Tarih, 2/179-180;  İbn Kesir, el-Bidaye ve’n-Nihaye, 3/134-135; en-Nihaye fi’l-Melahim, 1/77)

İlave bilgi için tıklayınız:

Rum suresinde belirtilen Rumların İranlılara (Perslere) galibiyeti kaç yıl sonra gerçekleşmiştir?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun