Rabbimden, eşimle beraber ölmeyi benim için hayırlı kılmasını dilemem, bunun için dua etmem caiz olur mu? Aile hayatı, ölümle son bulur mu?
Değerli kardeşimiz,
Evet, böyle dualar etmeniz caizdir.
Aile hayatı, ölümle son bulur mu?
Nikâh bir yönüyle tarafları günahlardan sakındırmak için büyük bir vesile...
“Oruç gecesinde kadınlarınıza yaklaşmak size helâl kılındı. Onlar sizin için birer elbise, siz de onlar için birer elbisesiniz...” (Bakara, 2/187)
Kadın ve erkeğin bu yardımlaşmayı şuurla yerine getirmeleri gerekiyor. Şu âyet-i kerime, her hususta olduğu gibi, bu vadide de büyük bir rehber:
“... İyilikte ve takvada (günahlardan sakınmada) yardımlaşın, günah işlemek ve aşırı gitmekte yardımlaşmayın. Allah’tan korkun. Çünkü Allah’ın azabı çok şiddetlidir.” (Maide, 5/2)
Erkek olsun kadın olsun, her insanın dünyaya gönderiliş hikmeti, Kur’an-ı Kerîm’de “ibadet” olarak tespit ediliyor. İbadet, yâni Allah’ın marifetinde mesafeler kat etmek, onun emirleri dairesinde bir ömür geçirmek ve sonunda cennete lâyık bir kul olarak o’na rücu etmek... İşte bu gayenin gerçekleşmesinde taraflar birbirine yardımcı olacaklardır. Tâ ki beraberlikleri ölümle son bulmasın; ebediyen devam etsin...
"Ne mutlu o kocaya ki, kadının diyanetine bakıp taklit eder; refikasını hayat-ı ebediyede kaybetmemek için mütedeyyin olur. Bahtiyardır o kadın ki, kocasının diyanetine bakıp “ebedî arkadaşımı kaybetmeyeyim”, diye takvaya girer." (Lem’alar, Yirmi Dördüncü Lem'a)
Bu noktada aile hayatının en büyük hikmetiyle karşı karşıya bulunuyoruz: Peygamberimizin (asm.) ihbarıyla, bu dünya âhiretin tarlası olduğuna göre, aile hayatından bu dünyada alınan rahat ve lezzet, ancak bir çekirdek hükmünde... O çekirdek layığınca beslenir, büyütülürse, âhirette bir saadet ağacı olacak ve en mükemmel neticesini o âlemde verecektir.
Cennet bu dünyadan ne kadar ulvî ise, o âlemde mü’min kadın ve erkeklerin bir arada bulunmaktan alacakları zevk ve saadet de bu dünyadakinden o kadar mükemmeldir. Bu vadide verilen bir ilâhî müjdeyi mealen kaydedelim:
“İman edip iyi davranışlarda bulunanlara, içinden ırmaklar akan cennetler olduğunu müjdele! O cennetlerdeki bir meyveden kendilerine rızık olarak yedirildikçe: Bundan önce dünyada bize verilenlerdendir bu, derler. Bu rızıklar onlara (bazı yönlerden dünyadakine) benzer olarak verilmiştir. Onlar için cennette tertemiz eşler de vardır. Ve onlar orada ebedî kalıcılardır.” (Bakara, 2/25)
"Pâk zevceler"i müfessirlerimiz erkekler için tertemiz kadınlar, kadınlar için de tertemiz erkekler olarak izah buyuruyorlar. Tertemiz, yâni onlar için ne maddî bir kir ve hayız, ne de manevî bir ahlâksızlık, uygunsuzluk, geçimsizlik söz konusudur...
İşte aile hayatının asıl hikmeti, âhirette vereceği bir ulvî ve ebedî netice...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Eşimle kaçarak evlendik, fakat anlaşamıyoruz. Eşimi ailesi de kabul etmiyor; boşasam gidecek yeri yok. Bir tane de çocuğumuz var; çocuğun piskolojisi bu durumdan çok etkileniyor. Ne yapmalıyım; boşasam vebal alır mıyım?
- Dünyadaki eşlerimiz, cennete gidersek yanımızda olacak mı?
- İçki içen bir erkekle evlenmek hakkında bilgi verir misiniz? Şu an nişanlıyız ve onun bu durumu beni korkutuyor, herkes onu benim değiştirebileceğimi söylüyor. Bu konuda ne yapmam gerek?..
- Kadınların özel durumlarda ibadet yapmamaları, kadının ikinci snınıf insan olmasını, dışlanıyor olmasını mı gösterir? Kadın erkek eşitliği konusunda bilgi verir misiniz?
- Eşim dindar ama noksan örtünüyor, ne yapmalıyım?
- Şeriat nedir, nasıl yaşanır; bu asırda şeriat geçerli midir?
- Kur'an'a göre Allah, insan ayrımı yapar mı yapmaz mı?
- Peygamberimiz (asm) neden kendisinden çok daha yaşlı olan Hz. Hatice (ra) ile evlendi? Evlenirken Efendimiz yirmi beş, Hz. hatice annemiz kırk yaşlarındadır. Daha gencini isteseydi bulabilirdi. Bu seçimde hangi faktörlerin rolü olmuştur?
- Ahirete inanmayan kimseye ne diyebiliriz? İnsanlık olarak iyi olan bir arkadaşım Allah'a inanıyor, ama kıyamet kopmayacak diyor, ahirete, cennet ve cehennemin varlığına inanmıyor?..
- Dünya ve ahiret arasındaki en belirgin fark nedir?