Rabbim doğru yoldadır ifadesi doğru mu?

Tarih: 07.01.2020 - 20:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- ​Hud suresi 56. Ayette "Rabbim doğru yoldadır" şeklinde bir tabir var. Burada acaba meal hatası mı var. Aksi mümkün olabilir mi?
- Ayrıca tüm yolların yaratıcısı Allah olduğundan, Allah için böyle bir tabir kullanılması doğru mudur?
- Doğru yolda olma tabiri biz kullar için kullanılan bir tabir değil midir? 

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İlgili ayete şöyle meal verilebilir:

“Ben, benim de rabbim, sizin de rabbiniz olan Allah'a dayandım. Çünkü kımıldayan her canlının kaderi onun elindedir. Şüphesiz Rabbimin yolu dosdoğru yoldur.” (Hud, 11/56)

Ayet evrende ne kadar canlı varsa hepsinin Allah'ın emrinde ve kontrolünde bulunduğunu, O'nun kudret ve iradesinin bütün varlıklar üzerinde mutlak ve kesin olarak müessir olduğunu ifade eder.

Hz. Hud aleyhisselam, bu sözüyle Allah'ın izni olmadan kendisine kimsenin tuzak kurup herhangi bir kötülük yapamayacağına inancının tam olduğunu vurgulamak istemiştir.

Allah'ın yolunun dosdoğru yol olmasından maksat, O'nun hüküm ve tasarruflarının tamamen doğru, adalete uygun olması, zulüm, hata ve yanlışlıktan uzak bulunmasıdır.

Soruda geçen meale gelince:

Bu meal de doğrudur. Zira ayetin إِنَّ رَبِّى عَلَىٰ صِرَٰطٍ مُّسْتَقِيمٍ  kısmının manası "Benim Rabbim hakikaten sırat-ı müstakim üzerindedir." anlamına gelir.

"Benim Rabbim hakikaten sırat-ı müstakim üzerindedir.", konusunda şu açıklamalar yapılmıştır:

1) “Allah, o kavme kadir ise de onlara zulmetmez, ancak hak, adalet ve doğru olanı yapar." demektir.

Böylece dinin ancak tevhid ve adaletle tam ve mükemmel olduğu sabit olur.

2) Allah bu ayette, "sırat-ı müstakim'i" zikretmiş ve bununla herkesin girmesi gereken yolun ancak bu olduğunu belirtmek istemiştir.

3) Bunun manası, “Senin Rabbin sırat-ı müstakime sevk eder.” demektir. Yani oraya teşvik eder yahut oraya çağırarak sizi oraya sevk eder, şeklindedir. (bk. Razi, Mefatih, ilgili ayetin tefsiri)

İlgili ayete, bu açıklamaları da dikkate alarak “Şüphesiz Rabbimin yolu dosdoğru yoldur.” şeklinde meal vermeyi tercih ettik.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 500+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun