Peygamberimizin, Esed kızı Fatıma'ya yaptığı tevessül duası sahih mi?

Tarih: 24.06.2022 - 20:02 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Hz. Peygamber'in (s.a.s) Esed kızı Fatıma (r.a)'ya yaptığı tevessül duası sahih mi?
"Ey Allahım! Annem Fatıma binti Esed’i affet. Kabrini genişlet. Ben Resûlünün ve benden önceki peygamberlerinin hakkı için duamı kabul buyur, ey merhametlilerin en merhametlisi olan yüce Rabbim!"
- Bu hadisin kaynağı ve sıhhati nedir, sahih mi?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Resul-i Ekrem (asm) Efendimizin “annemden sonra annem” dediği Fatıma bint Esed vefat edince, Peygamberimiz (asm) sırtındaki gömleği çıkarıp ona kefen yapılmasını istedi, cenaze namazını kıldırdı ve cenazesinin üzerine yetmiş tekbir aldı. Kabrinin kazılmasıyla da bizzat ilgilendi. (Hakim, Müstedrek, 3/108; Heysemi, Mecmeu’z-zevaid, 9/257)

Fatıma binti Esed kabrine defnedilirken Allah Resulü (asm) gelir ve içinde yan yatarak şöyle dua eder:

الله الذى يحيى ويميت وهو حي لا يموت اغفر لأمى فاطمة بنت أسد ولقنها حجتها ووسع عليها مدخلها بحق نبيك والأنبياء الذين من قبلي فإنك أرحم الراحمين

“Allah, yaşatan ve öldürendir. O, ölümsüz bir hayata sahiptir. Annem Fatıma binti Esed’in günahlarını affet, ufkunu aç, Nebi’nin ve benden önceki enbiyanın hatırı için kabrini genişlet, çünkü ancak sen merhamet edenlerin en merhametlisisin.” (Taberânî, Kebir, 24/351, No: 871, Evsat, 189; Ebu Nuaym, Hilyetu’l-Evliya, 3/121; Heysemi, a.y.)

Taberani senette geçen Ravh b. Salah isimli ravinin bu rivayette tek kaldığına dikkat çekmiştir. (Evsat, a.g.y)

Hafız Zehebi ve Hafız Heyseminin bildirdiğine göre, söz konusu ravi (Ravh b. Salah), İbn Adî gibi bazı âlimler tarafından zayıf; İbn Hibban ve Hakim tarafından ise sika yani sağlam ve güvenilir kabul edilmiştir. (bk. Mecmau’z-Zevaid, 9/257)

Fatıma binti Esed (r.anha), Hazreti Ali (ra)’nin annesidir ve Hz. Peygamber (asm), dedesinin ölümünden sonra amcası Ebu Talib tarafından himaye edilince Fatıma binti Esed ona sekiz yaşından itibaren annelik yaptı. Ebu Talib’in ölümünden hemen sonra ve hicretten yaklaşık iki yıl önce Fatıma’nın İslâmiyet’i kabul ettiği ve Medine’ye ilk hicret eden kadın sahabilerden olduğu tahmin edilmektedir. Hz. Peygamber (asm) yengesinin iyiliklerini hiç unutmaz, onu Medine’deki evinde ziyaret eder ve zaman zaman orada öğle uykusuna yatardı. (İbn Sad, Tabakat, 8/222)

Tevessül ile ilgili geniş bilgi için tıklayınız:

Tevessül, ayet ve hadislere göre caiz midir?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun